Kenia häätää pakolaiset kaupungeista

Kenian mukaan pakolaisia ei enää avusteta kaupungeissa, vaan heidän on muutettava syrjäisille pakolaisleireille. Määräys koskee muun muassa kymmeniä tuhansia Nairobissa asuvia somalialaisia. Keniassa on viime aikoina tehty useita iskuja, joista maa syyttää Somalian islamistien tukijoita.

Somalipakolaiset mellakoivat Eastleighin kaupunginosassa Nairobissa 19. marraskuuta. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Kenia on määrännyt maassa olevat pakolaiset lähtemään kaupungeista ja muuttamaan syrjäisiin pakolaisleireihin. Kenian hallitus antoi määräyksensä sen jälkeen, kun maassa oli tehty useita iskuja, joista Kenia syyttää Somalian islamistikapinallisten tukijoita.

Kenian pakolaisviraston mukaan kaikkien somalialaisten turvapaikanhakijoiden on ilmoittauduttava Dabaabin pakolaislerillä ja muista maista tulevien Kakuman pakolaisleirillä.

Kenian hallitus on päättänyt välittömästi lopettaa kaupungeissa pakolaisten vastaanoton. Kaupungeissa oleville pakolaisille ei enää toimiteta apua, pakolaisviraston johtaja sanoo. Avustusjärjestöjä kehotetaan suuntaamaan apunsa pakolaisleireille.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yksin Kenian pääkaupungissa Nairobissa elää yli 33 600 somalialaispakolaista. Kaikkiaan Keniassa on pakolaisia yhdeksästä maasta.

Maailman suurimpana pakolaisleirinä tunnettu Dabaab sijaitsee Kenian koillisosassa ja Kakuma luoteisosassa. Molemmissa on nyt jo kapasiteettiinsa nähden liikaa väkeä.

Noin sadan kilometrin päässä Somalian rajasta sijaitsevassa Dabaabissa on lähes 470 000 pakolaista, joista suurin osa on tullut Somaliasta. Kakuma sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Etelä-Sudanista. Sen runsaasta 100 000 pakolaisesta lähes puolet on somalialaisia. Loput ovat etupäässä sudanilaisia ja eteläsudanilaisia.

Keniassa on tehty useita iskuja, joista maa syyttää Somalian hallitusta vastaan taistelevan islamististen al-Shabaab-liikkeen tukijoita. Iskut lisääntyivät sen jälkeen, kun Kenia lähetti viime vuonna joukkoja Somaliaan.