Älä kiduta tulta

Puhdas palaminen tulisijassa edellyttää sitä, ettei ilmanottoaukkoja tukita. Kitupoltosta voi seurata pienhiukkaspäästöjä tai pahimmillaan nokipalo.

tulisijat
Klapit roihuavat tulisijassa
Kunnon roihut voivat olla työn takana tänä talvena.Lassi Lähteenmäki / Yle

Suomessa on lähes kolme miljoonaa tulisijaa. Liian monessa niistä puu ei pala puhtaasti. Suurin ongelma on niin sanottu kitupoltto, sanoo johtava tutkija Eija Alakangas VTT:ltä.

- Uskotaan, että jos palamisilmaa säästetään, niin saadaan enemmän lämpöä - ja se on juuri päin vastoin, Alakangas toteaa.

Huono palaminen tuottaa savuhaittojen lisäksi pienhiukkaspäästöjä, joten tuloilmaa ei kannata säästellä ennen hiillosvaihetta. Kokonaan peltejä ei suositella laitettavan kiinni missään vaiheessa, koska häkää ei voi tunnistaa.

- Sinisten liekkien perusteella on vaikea sanoa onko tulipesässä häkää. Nyt on olemassa määräys, että savupellissä tulee olla reikä. Noin kolme prosenttia pellin pinta-alasta tulee olla auki, että viimenenkin häkä poistuu, Alakangas toteaa.

Puhtaan palamisen tunnistaa siitä, etteivät palotilan seinät tai savuhormi nokeennu. Pitkäaikaisen nokeentumisen seuraus voi olla hormia vaurioittava, erittäin kuuma nokipalo.

Jätteiden polttoa uunissa vältettävä

Yhden ongelman tulisijojen käytöstä Alakangas haluaisi suomalaisilta korjata.

- Tulisija ei ole mikään jätteenpolttouuni. Siellä pitäisi polttaa puuta, ei mitään muoveja. Maitopurkkeja tai sanomalehtiä voi sytytykseen kyllä käyttää, Alakangas kertoo.

Kostean viimekesän puusavotan tuotokset eivät välttämättä ole ehtineet kuivumaan. Paras palamisen lopputulos syntyy, kun poltettavan puun kosteusprosentti on 15:stä 25een.

Kuivuuden määrittämiseen ei tarvita tarkkoja mittareita: kun klapit soivat kauniisti yhteen kolauttaessa, puu on kuivaa, sanoo erikoistutkija Ari Erkkilä VTT:ltä.

Eija Alakangas listaa tärkeimmät ohjeet tulisijan käyttöön:

- Käytä kuivaa puuta. Opettele oikeat lämmitystavat. Jos on tehdasvalmisteinen uuni, noudata valmistajan ohjeita. Huolla tulisijaa, poista tuhkat säännöllisesti ja tilaa kerran vuodessa nuohooja. Äläkä polta jätteitä uunissa, Alakangas listaa.