Hyppää sisältöön

Tutkijat uskovat ratkaisseensa faaraomurhan

Tutkijat selvittivät uusilla kuvausmenetelmillä, että viimeisenä suurena faaraona tunnetun Ramses III:n muumion kaulassa oli tappava haava. Tutkimuksissa saatiin uutta tietoa myös faaraon pojasta, jonka uskotaan olleen osallinen murhaan.

Ramses III Kuva: The University of Chicago Libraries

Tutkijat uskovat ratkaisseensa 3 000 vuotta sitten tehdyn murhan. Egyptin faarao Ramses III surmattiin viiltämällä tämän kurkku, asiantuntijat viittaavat tuoreimpiin tutkimuksiinsa. Faaraon muumiota on tutkittu ensimmäistä kertaa kerroskuvausmenetelmällä.

- Ennen tätä tiesimme hyvin vähän hänen kuolemastaan. Aiemmissa tutkimuksissa ei ollut huomattu vammoja, sillä heillä ei ollut tällaisia kuvausvälineitä kuin meillä nykyisin on, tutkimusta johtanut italialaisen Eurac-tutkimuskeskuksen paleopatologi Albert Zink kertoo.

- On hyvin epätodennäköistä, että viilto olisi esimerkiksi balsamoinnin tehneiden ihmisten aikaansaama, Zink huomauttaa.

- Olemme hyvin tyytyväisiä, sillä emme oikeastaan uskoneet löytävämme mitään, Zink kuvailee tutkimusten lopputulosta.

Olemme hyvin tyytyväisiä, sillä emme oikeastaan uskoneet löytävämme mitään.

Albert Zink

Faaraon kaulan haavaan on pantu Horus-jumalan silmää kuvaava amuletti. Tutkijat uskovat balsamoijien laittaneen sen sinne. Muinaiset egyptiläiset uskoivat amuletin nopeuttavan parantumista tuonpuoleisessa.

- Heille oli hyvin tärkeää, että ruumis oli mahdollisimman täydellinen kuoleman jälkeistä elämää varten, Zink muistuttaa.

Murhasta syytetystä pojasta huutava muumio

Salaisuus säilyi vuosisatoja sillä, muumion kaulassa oli kääreitä, joita ei voitu poistaa, ettei muumiota vaurioitettaisi. Tuore löydös tuonee vastauksen ainakin yhteen faaraon kuolemaan liittyvään kysymykseen. Historioitsijat ovat pitkään keskustelleet siitä, mikä oli faaraon kuolinsyy.

Asiakirjojen mukaan 1155 ennen ajanlaskun alkua faaraon haaremiin kuuluneet yrittivät tappaa tämän osana vallankaappausyritystä. Faarao oli kuollessaan noin 65-vuotias.

Selvyyttä ei ole saatu siitä onnistuiko murhayritys. Asiakirjoista löytyy kuitenkin tietoja tapauksen vuoksi järjestetyistä oikeudenkäynneistä. Oikeudessa oli tiettävästi toinen faaraon vaimoista Tiye sekä naisen poika prinssi Pentawere, eräs mahdollisista kruununperijöistä.

Albert Zink kollegoineen tutki muumion ja kuninkaallisesta haudasta löytyneen toisen ruumiin jäänteet.Tuntemattoman miehen jäänteitä on pidetty prinssi Pentawerelle kuuluvina. Muumioille tehtiin muun muassa dna-kokeita. Niiden perusteella vahvistui käsitys, että jäänteet kuuluivat isälle ja pojalle.

Nuoremman miehen jäänteistä näkyy, että hän on mahdollisesti kuollut tukehtumalla. Hänen ruumistaan ei muumioitu tavanomaisella tavalla, esimerkiksi sisäelimiä ja aivoja ei poistettu, kuten tavallisesti.

Jäänteet tunnetaan huutavana muumiona, sillä muumion suu on auki ja kasvot vääristyneet. Tutkijat arvelevat, että poika pakotettiin tekemään itsemurha tai hänet hirtettiin. Muumio oli kääritty vuohennahkaan, mitä pidettiin muinaisessa Egyptissä saastaisena.

Tutkimuksiin osallistui muun muassa egyptiläisiä ja saksalaisia asiantuntijoita. Tutkimus on julkaistu British Medical Journal -julkaisussa.