Kun kännykkä varastetaan, soita varkaan kaverille

Toimittajamme yrittää saada takaisin varastetun puhelimensa. Nyt hän on löytänyt varkaan kavereiden lisäksi varkaan puhelinnumeron. Lue, miten etsintä etenee.

Lumia 800 Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

Tein aiemmin jutun siitä, kuinka puhelimeni varastettiin ja varkaan lisäämät yhteystiedot ilmestyivät puhelimeeni. Vaihdoin paniikissa Live-tilini salasanan heti, kun tajusin, että varas näkee myös minun tietoni. Se ei kuulemma auta. Nokian asiakaspalvelussa arveltiin, että kun puhelin kerran on yhdistetty tiliin, ei salasanan vaihto enää auta.

Puhelin kuulemma pitäisi tyhjentää tiedoista etänä. Tämä onnistuisi Windows Phone -nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) kautta. Voisin myös löytää puhelimeni sen avulla. Kaikkea sitä oppii. En edes tiennyt, että tällaiset nettisivut ovat olemassa.

Ikävä kyllä palvelu ei löytänyt puhelintani. En tiedä, johtuuko tämä siitä, että vaihdoin salasanani, pitääkö varas puhelinta koko ajan kiinni vai eikö paikannuspalvelu ole päällä.

Koska poliisi ei aikonut tehdä muuta, päätin itse toimia.

Ensimmäisen juttuni julkaisun jälkeen sain todella paljon kannustavaa palautetta ja vinkkejä. Kävin tutkimassa Live-tilini näiden vinkkien ansiosta. Sieltä näkisi, jos varas olisi täyttänyt kalenteria tai tviittaillut. Tämäkään johtolanka ei johtanut mihinkään. Ilmiselvästi varas ei käytä sosiaalista mediaa.

Halusin lahjoittaa löytämäni numerot poliisille. Niistähän voisi olla heille hyötyä. Kun odottelin, että poliisi vastaisi puhelimeen, tutkin vielä vähän Windows Phone -sivujani. Törmäsin yllättävään tietoon: varkaan puhelinnumeroon!

Lähetin kaikki puhelimestani löytyneet vieraat numerot poliisille, myös varkaan numeron. Varkaalla on pre paid -liittymä. Poliisin mukaan he eivät voi selvittää, kuka sen omistaa. He ainoastaan saattoivat soittaa suomalaiselle, jonka numero puhelimesta löytyi. Se ei johtanut mihinkään.

Minäkin soitin tälle naiselle. Hän oli todella ystävällinen ja kovasti huolissaan puhelimestani. Hänellä ei kuitenkaan ollut varkaan numeroa puhelimessaan. Uskon häntä. Nainen auttaa työkseen ihmisiä, joten hänen numeronsa on todella monella, joita hän ei edes tunne.

Koska poliisi ei aikonut tehdä muuta, päätin itse toimia. Seuraavaksi soitin numeroon, jonka omistaja Googlen mukaan on aktiivinen kotikunnassaan. Päättelin, että hänen täytyy osata suomea.

Tämä ystävällinen mies otti varkauden hyvin henkilökohtaisesti. Hän oli todella vihainen, että joku mustaa hänen ja hänen maanmiestensä mainetta näin. Hänkään ei tunnistanut varkaan numeroa. Sen sijaan hän tunnisti ihmiset, jotka oli lisätty puhelinmuistiooni.

Jos varas on vielä Suomessa, jää hän kiinni pian.

Mies otti asiakseen selvittää, kuka puhelimeni on vienyt. Parin vihaisen puhelun jälkeen on jo selvillä näin paljon: eräs sairas kerjäläinen oli jokin aika sitten lainannut tuttavansa kännykkää soittaakseen sairaalaan. Hän oli laittanut SIM-korttinsa puhelimeeni ja ilmeisesti siten hänen puhelinmuistionsa siirtyi minulle.

Uusi tuttavani vakuutti, ettei sairas mies kykene taskuvarkauksiin. Hänen liikkumisensa on todella hidasta sairauden vuoksi. Pienen poliisilla uhkailun jälkeen mies oli luvannut ottaa selvää, missä varas nyt on. Jos varas on vielä Suomessa, jää hän kiinni pian.