Pirullisennäköinen Beelzebub-lepakko ja 125 muuta eliölajia löydettiin Suur-Mekongin alueelta

Mekong-joen veden monimuotoisuus on maailman toiseksi rikkain Amazon-joen jälkeen. Uusien lajien löytymisestä huolimatta muun muassa patojen rakentaminen ja metsien hakkuu uhkaavat alueelta löydettyjä eläinlajeja.

luonto
Suur-Mekongin alueelta Vietnamista vuonna 2011 löydetty Leptobrachium leucops -sammakko. Kuuluu 126 uuteen eliölajiin, jotka löydettiin Suur-Mekongilta vuonna 2011.
Leptobrachium leucops -sammakko elää Etelä-Vietnamin ikivihreissä pilvimetsissä.WWF / Jodi J. L. Rowley

Suur-Mekongin alueelta löydettiin viime vuonna 126 uutta eliölajia, kertoo Maailman luonnonsäätiö WWF:n tuore raportti Extra Terrestrial. Tutkijat löysivät 82 kasvia, 13 kalalajia, 21 matelijaa, viisi sammakkoeläintä ja viisi nisäkästä maailman 12. suurimman Mekong-joen alueelta.

Mekong-joki levittäytyy Kambodžaan, Laosiin, Myanmariin, Thaimaahan, Vietnamiin ja Lounais-Kiinan Yunnanin provinssiin.

Löydettyjen lajien joukossa on Beelzebubin putkinenälepakko, joka on pienen pieni, mutta pirullisen näköinen. Beelzebub-lepakkoa tavataan ainoastaan Vietnamissa ja trooppiset metsät ovat sen elinehto. Metsien hakkuu uhkaakin lajia erityisesti.

Suur-Mekongin alueelta Vietnamista löydetty Murina beelzebub -lepakko. Kuuluu 126 uuteen eliölajiin, jotka löydettiin Suur-Mekongilta vuonna 2011.
Beelzebubin putkinenälepakkoa tavataan ainoastaan Vietnamissa.WWF / Gábor Csorba

Neljän viime vuosikymmenen aikana 30 prosenttia Suur-Mekongin alueen metsistä on kadonnut.

WWF:n Suur-Mekongin alueen lajien ohjelmajohtaja Nick Cox painottikin, että vain ympäristönsuojeluun sijoittamalla ja vihreämpää taloutta tukemalla löydettyjen lajien tulevaisuus voidaan turvata ja uusien lajien löytyminen on mahdollista.

- Vuoden 2011 eliölajilöydöt vahvistavat, että Mekong-joen alueella luonnon monimuotoisuus on hämmästyttävä. Monet uudet lajit kuitenkin kamppailevat jo selviytymisestään niiden elinalueiden kutistuessa, Cox sanoi.

Tutkijat löysivät laulavan puusammakon

Pohjois-Vietnamin ylänköjen metsistä löydettiin uusi puusammakkolaji. Quangin puusammakon kutsu kuullostaa enemmän linnun laululta kuin tyypilliseltä sammakon kurnutukselta.

Suurin osa urossammakoista kutsuu naarassammakoita jatkuvalla kurnutuksella, mutta Quangin puusammakko puolestaan päästää uuden sävelmän joka kerta - jokainen kutsu on ainutkertainen ja koostuu naksausäänistä, vihellyksistä ja sirkuttelusta eri järjestyksessä.

Toinen löydetyistä sammakkolajeista omaa erikoisen silmien värityksen. Etelä-Vietnamin ikivihreissä pilvimetsissä elävän Leptobrachium leucops -sammakkon silmät muistuttavat kiinalaisia jin- ja jang -kuviota.

Yksi tutkijoiden löytämistä kalalajeista on luolassa elävä, sokea Bangana musaei. Sokea kala on helmen ja roosan värinen ja kuuluu karppiperheeseen. Bangana musaei löydettiin Keski-Laosissa sijaitsevalta Xe Bangfain valuma-alueelta, joka on Mekongin sivujoki ja juoksee seitsemän kilometriä maan alla, kalkkikivikarstin poikki.

Laosin suunnittelema pato uhkaa Mekong-joen monimuotoisuutta

Mekong-joki on elinympäristö yli 850 kalalajille, ja siellä on maailman suurin sisämaan kalastamo. Laos suunnittelee Xayaburin padon rakentamista Mekong-joen päävirtaamaan. Pato olisi toteutuessaan suuri uhka joen biodiversiteetille ja sen varrella elävien 60 miljoonan ihmisen elämälle.

- Mekong-joki on monimuotoisuudeltaan maailman toiseksi rikkain Amazon-joen jälkeen, Cox kertoi.

Löydettyjen lajien joukossa oli yli 20 matelijaa, joista yksi on vihreä kyy Trimeresurus rubeus, jolla orubiininpunaiset silmät. Kyy elää muun muassa Hồ Chí Minhin kaupungin läheisissä metsissä.

Suur-Mekongin alueella Vietnamissa ja Kambodžassa elävä Trimeresurus rubeus - käärme. Kuuluu 126 uuteen eliölajiin, jotka löydettiin Suur-Mekongilta vuonna 2011.
Rubiinin punaiset silmät omaava vihreä kyy Trimeresurus rubeus elää metsissä lähellä Hồ Chí Minhin kaupunkia sekä Etelä-Vietnamin matalilla rinteillä ja itäisen Kambodžan Langbian tasangolla.Peter Paul van Dijk / WWF

Salametsästys uhkaa useita Kakkois-Aasian eläinlajeja. WWF ja villieläinten kauppaa valvova järjestö TRAFFIC aloittivat kansainvälisen kampanjan tänä vuonna vahvistaakseen lakien toimeenpanoa, asettaakseen pelotteita ja vähentääkseen uhanalaisista lajeista tehtävien tuotteiden kysyntää.

Extra Terrestrial - WWF:n Greater Mekong -raportti (siirryt toiseen palveluun)

TRAFFIC-järjestön sivuille (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Yle Uutiset