Irlanti rukkaa aborttilainsäädäntöään

Irlanti on ainut EU-maa, jossa abortti ei ole sallittu. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin vaati vuonna 2010, että Irlannin täytyy selkeyttää lainsäädäntöään tapauksissa, jossa äidin henki on vaarassa.

Ulkomaat

Irlannin parlamentti käsittelee lakiesitystä, joka sallisi abortin tilanteessa jossa äidin henki on vaarassa, maan hallitus kertoi tiistaina. Irlanti on ainut EU-maa, jossa abortti ei lain mukaan ole sallittu.

Paine lakimuutokseen syntyi, kun 31-vuotias intialaisnainen menehtyi marraskuussa verenmyrkytykseen, koska häneltä kiellettiin abortti. Nainen vaati aborttia, koska hän kärsi vakavista selkäkivuista ja kärsi keskenmenon.

Abortti evättiin, koska hoitohenkilökunnan mukaan sikiö oli yhä elossa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi vuonna 2010, että Irlannin täytyy selkeyttää aborttilainsäädäntöään tapauksissa, jossa naisen henki on vaarassa. Irlannin korkein oikeus määräsi jo vuonna 1992, että naisella on lain mukaan oikeus aborttiin, mikäli se on välttämätöntä äidin hengen pelastamiseksi. Lakia ei kuitenkaan koskaan vahvistettu.

Hallitus toisensa jälkeen ei ole määritellyt poliittisesti arkaluontoisen lain yksityiskohtia, eli sitä, missä olosuhteissa äidin hengen voidaan katsoa olevan vaarassa. Osa tämän hetken päähallituspuoleen jäsenistä on vihjannut, että he eivät seiso uuden lakiesityksen takana.

Intialaisnaisen kuolema nostatti mielenosoituksia abortin puolesta ja sitä vastaan sekä nosti esiin Irlannin aborttilainsäädännön puutteet, jotka asettavat lääkärit lain edessä riskialttiiseen asemaan.

Lähteet: AFP, Reuters