Selkäleikkaukset turvallisia Suomessa

Selkäleikkauksien lisäksi Suomi on muissakin leikkaushoidoissa Euroopan parhaimmistoa. Euroopassa keskimäärin kolme prosenttia leikkauspotilaista menehtyy sairaalahoidon aikana.

terveys

Tuoreen selvityksen mukaan selkäleikkauksiin liittyvä kuolleisuus on Suomessa kansainvälisesti erittäin alhaisella tasolla. Suomi on muissakin leikkaushoidoissa Euroopan parhaimmistoa, kun mittarina käytetään potilaiden kuolleisuutta. Tiedot perustuvat Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen analyysiin.

Ensi vuonna virallisesti julkaistava raportti osoittaa, että vuosina 1997–2010 Suomessa tehtyjen yli 60 000 selkäleikkauksen jälkeen vain 400 potilasta eli 0,66 prosenttia leikatuista kuoli leikkausta seuraavan vuoden aikana. Kuolleisuus oli vähäistä verrattuna muuhun kirurgiaan.

Tiedot perustuvat lannerankakirurgian PERFECT-tietokantaan, joka sisältää tiedot lähes 77 000 sairaalajaksosta ja 66 000 potilaasta vuosilta 1997–2010. Tietokanta on ainutlaatuinen, ja sen ansiosta selkäkirurgian vaikutuksista tiedetään enemmän kuin muista kirurgian aloista.

Euroopan maissa keskimäärin kolme leikkauspotilasta sadasta menehtyy sairaalahoidon aikana. Tieto koskee ei-kiireellisiä nukutusta vaativia leikkauksia. Kun kaikkia leikkauksia tarkastellaan yhdessä, Suomessa keskimäärin kaksi potilasta sadasta menehtyy leikkausta seuraavien kahden kuukauden aikana.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim