1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitä ajattelet ydinjätteen loppusijoituksesta?

Korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusyhtiöt Suomen Posiva ja Ruotsin SKB ovat joutumassa vaikeuksiin loppusijoitusmallinsa kanssa. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan Posivan ja SKB:n turvallisuuslaskelmat ovat liian optimistisia. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös Suomessa. Onko ydinjätteen loppusijoittaminen turvallista?

Osallistu
Kuilun suuaukko ylhäältäpäin.
Ydinjäte loppusijoitetaan kallioperään useiden satojen metrien syvyyteen.Yle

Posivan tilannetta hankaloittaa se, että Ruotsissa ovat varmistuneet tutkimustulokset, jotka osoittavat yhteistyökumppaneiden Posivan ja SKB:n turvallisuuslaskelmat liian optimistisiksi. Onko ydinjätteen loppusijoittaminen turvallista?

Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun tutkija Peter**Szakálos** julkisti ensimmäisen kerran tutkimustuloksensa jo viisi vuotta sitten, mutta silloin Ruotsin ja Suomen viranomaiset suhtautuivat tuloksiin vähätellen.

Tutkijoiden mukaan loppusijoituksessa käytettävien kuparikapselien elinkaari on vain 1000 vuotta, kun sen pitäisi olla 100 000 vuotta.

Säteilyturvakeskus vaatii Posivalta lisäselvityksiä, ja kansallinen ydinjäteohjelma tutkii parhaillaan kuparikapselin kestävyyttä loppusijoituksessa.

Posivan tutkimuspäällikkö Marjut Vähänen vähättelee Szakáloksen tuloksia.

Kommenteista poimittua:
Kiitos nimimerkeille fyysikko, Tutkijainsinööri, Jarkko, jmkorhonen ja "ei tutkija eikä insinöörille" mielenkiintoisista kommenteista, jotka vastasivat lisäkysymykseen radioaktiivisen aineen neutraloinnista ja käyttötehokkuudesta.

Ystävällisesti,
Augustina Jämsä, toimittaja, Yle

Lue seuraavaksi