Antibiootit tehottomia yskän hoidossa

Vaikka antibioottikuurit ovat tehottomia suurelle osalle lievästä alahengitystien tulehduksesta kärsiville, pieni osa potilaista hyötyy lääkityksestä.

Kuva: Arja Lento / Yle

Pitkään jatkuva yskä ja alahengitystien tulehdukset eivät parane yhtään nopeammin amoksisilliini -antibiooteilla kuin ilman hoitoa, tuore tutkimus vahvistaa. Näin ollen valtaosa alahengitysteiden tulehduksiin määrättävistä antibioottikuureista on turhia.

Havainto on merkittävä, sillä pitkittynyt yskä ja alahengitystien tulehdukset ovat yksi yleisimmistä antibioottikuureilla hoidettavista vaivoista. Tutkimus on myös suurin aiheesta tehty satunnaistettu ja lumekontrolloitu tutkimus.

Tutkijat selvittivät amoksisilliinin tehoa satunnaistamalla 2 000 alahengitystien tulehdusta potevaa aikuista viikon mittaiselle amoksisilliinikuurille tai lumelääkitykseen. Potilailla ei epäilty keuhkokuumetta.

Kun potilaiden oireita verrattiin lääkitysten jälkeen, oireiden kestossa ja vakavuudessa havaittiin vain pieniä eroja riippumatta potilaan iästä. Antibioottiryhmäläisille kehittyi jonkin verran enemmän uusia oireita ja oireet olivat hieman vakavampia. Yhden potilaan oireiden estäminen edellytti kuitenkin kolmenkymmenen potilaan lääkitsemistä, joten merkittävä osa potilaista altistui antibioottien haittavaikutuksille saamatta lääkkeistä hyötyä.

Tulokset ovat vahva viittaus amoksisilliinikuurien tehottomuudesta suurelle osalle lieviä alahengitystien tulehduksia potevista, mutta on silti todennäköistä, että pieni osa potilaista hyötyy lääkityksistä. Tutkijat toivovatkin löytävänsä nykyistä parempia keinoja tunnistaa nämä potilaat, jotta turhat antibioottikuurit saataisiin karsittua.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.