Punainen taivaanranta ei merkitse maailmanloppua

Eri puolilla Suomea on viime päivinä ihmetelty harvinaisen voimakasta aamu- ja iltaruskoa. Punainen taivaanranta on ihastuttanut, mutta myös huolestuttanut ihmisiä.

Kotimaa
Aamurusko kaupungin yllä
Yle / Antti Pylväs

Voimakkaasti punertava aamu- ja iltataivas on hämmästyttänyt ihmisiä viime päivinä. Ilmiöstä herännyt kysymyksiä ja dramaattisimpien mielikuvitus on lähtenyt lentoon: ei kai tämä ennusta maailmanloppua.

Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Paavo Korpela kehottaa rentoutumaan, sillä koska pakkasta on nyt reippaasti, ilmassa on normaalia enemmän jääkiteitä ja utua, joten punerruskin on voimakkaampaa.

- Normaalistikin auringon noustessa ja laskiessa auringonvalo kulkee pidemmän matkan ilmakehässä. Se tulee viistosti ilmakehään. On siis ihan normaalia, että valo on punertavaa, sillä ilmassa on hiukkasia ja paksumpi ilmakehä "siroaa" ja punainen valo läpäisee ilmakehää kaikista parhaiten. Näemme silloin taivaanrannan punaisena. Nyt ilmassa on lisäksi myös jääkiteitä ja utua.

Taivaanranta alkaa punertaa jo ennen auringonnousua, myös talviaikaan, jolloin se erottuu pimeässä erityisen selvästi.

- Esimerkiksi Helsingissä näkyi eilen aamulla komea punerrus, jossa oli nähtävillä myös pystypilari. Tällainen haloilmiö syntyy, kun valo taittuu tietynmuotoisista jääkiteistä ja syntyy tietynmuotoinen valo, Korpela selventää.

Tulossa kylmä jouluaatto

Jouluaatonaatto ja -aatto ovat kylmiä koko maassa. Varsinkin maan keskiosissa ja pohjoisessa voi olla jopa 30 astetta pakkasta. Tapaninpäivän jälkeen Ilmatieteenlaitoksen ennuste lupaa tällä hetkellä mahdollisesti lauhtuvaa säätä.

- Joulu on yksi tärkeimmistä juhlapyhistä, jolloin Ilmatieteen laitoksen puhelimet soivat. Sää kiinnostaa mediaa ja myös yksittäisiä kansalaisia.

Maailmanlopusta keskustellaan huomenna torstaina kulttuuritoimittaja J-P Pulkkisen vetämässä keskusteluohjelmassa. Ohjelmaa voi seurata Areenassa klo 22.30 - 00.00. Ohjelmaan voi osallistua Twitterissä: #maailmanloppu