Anna joululahja - pelasta ihmishenki

Yksi verenluovuttaja auttaa jopa kolmea verta tarvitsevaa ihmistä, muistuttaa Päivi Metsola SPR:n Veripalvelusta. Oli arki tai pyhä, joka päivä joku tarvitsee verta. Pitkien pyhien ympärillä olevat päivät ovat tärkeimmät.

veripalvelu
SPR:n veripalvelun Länsi-Suomen alueen esimies Päivi Metsola
Markku Karvonen / Yle

Pitkien pyhien ympärillä olevat päivät ovat vuoden tärkeimpiä verenluovutuspäiviä, sanoo SPR Veripalvelun Länsi-Suomen esimies Päivi Metsola. Hämeenlinnassa veripalvelutoimisto on auki torstaina ja perjantaina ennen joulua, seuraavan kerran joulun toisena pyhänä Tapaninpäivänä.

Samoin Päivi Metsola pyytää muistamaan veren tarpeen uutenavuotena. Uudenvuodenpäivä osuu maanantaille, mikä pitkittää vuoden viimeistä viikonloppua. Hämeenlinnassa ovet ovat auki uudenvuodenaattona.

- Pitkät pyhät tuovat aina erityisen tarpeen, koska lyhytikäiset verihiutaleet säilyvät vain viisi vuorokautta. Siksi päivät ennen pyhiä ja pyhien jälkeen ovat todella tärkeitä, kertoo Päivi Metsola.

- Tänä vuonna emme ole lähettäneet kovin paljon kutsuviestejä. Seuraamme tilannetta, ja ehkä laitamme kutsuja tarpeen mukaan. Kaikkia veriryhmiä tarvitaan. Aina suurin pula on kaikille käyvästä 0- verestä. Samoin yleisintä Arh+ verta tarvitaan aina.

- Monille jouluinen verenluovutus on perinne, tänne tullaan perhekunnittain, ja täällä joulun kiire hetkeksi unohtuu.