Punavankileirin kauhut palaavat veripelloille

Lahdessa tehdään ensi keväänä vuoden 1918 tapahtumista valtava esitys. Performanssi toteutetaan vapaaehtoisvoimin aidoilla tapahtumapaikoilla.

kulttuuri
Kaisa Salmi Fellmannin puistossa
Tapani Ripatti / Yle

Lahdessa järjestetään ensi keväänä jättimäinen sisällissotaperformanssi. Fellmannin puistoon Lahden keskustan tuntumaan on tarkoitus koota huhtikuun lopulla 22 000 ihmistä, joka on sama määrä mitä paikalla oli punaisia vankeja sisällissodan lopulla.

Performanssista aiotaan tehdä myös vajaan tunnin pituinen elokuva. Hankkeen takana on taiteilija Kaisa Salmi, joka etsii vapaaehtoiset esiintyjät mm. verkon kautta.

Sunnuntaina 28. huhtikuuta ensi vuonna Lahdessa, Fellmannin kentällä, joka oli tapahtuma-aikana Suomen suurin punavankileiri, on tarkoitus toistaa esityksen keinoin vuoden 1918 tapahtumia.

Taiteilija Kaisa Salmen mukaan sisällissodan tapahtumat ovat edelleen tabu, eikä niistä ole totuttu puhumaan eheyttävästi. Salmi uskoo, että yli 20 000 ihmistä haluaa tulla mukaan kokemaan jotain ainutlaatuista yhdessä. Mukaan toivotaan niin yhdistyksiä, yhteisöjä kuin yksityisiä ihmisiäkin.

Kaikki saavat tulla esitykseen omana itsenään, ei tarvitse näytellä mitään.

- Ihmiset voivat tehdä tässä sielullisen matkan omaan historiaansa ja tähän paikkaan. Helikopteri kuvaa tapahtumia ylhäältäpäin. Maassa kuvataan viidestä suunnasta ihmismassan liikettä. Kaikki saavat tulla esitykseen omana itsenään, ei tarvitse näytellä mitään, pyydän vain liikkumaan tietyllä tavalla ja lausumaan yhden lauseen, kuvaa Salmi.

Salmi uskoo esityksestä tulevan huikean. Vapaaehtoisten etsiminen alkaa Facebookissa tammikuussa.