Japanissakin herkutellaan suomalaisilla jouluruoilla

Suomalaiset jouluruoat kiinnostivat japanilaisia, joista valtaosa pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan pohjoisia jouluherkkuja. Japanilaisessa kauppakeskuksessa ravintolaa pitäneet suomalaiskokit saivat selitellä muun muassa, mikä on karjalanpiirakka.

ilmiöt
Joona Piiroinen ja Jouko Martikainen sekä asiakkaita ravintolassa Japanissa.
Joona Piiroinen ja Jouko Martikainen tekivät suomalaista jouluruokaa japanilaisessa kauppakeskuksessa.

Keittiömestari Jouko Martikainen ja hänen kokkinsa Joona Piiroinen matkasivat Japaniin hyvissä ajoin ennen joulua. Ensin he kiertelivät miljoonakaupunki Kiotossa tutustuen paikallisiin ravintoloihin, joissa suomalaiskokkeja säväyttivät erityisesti kalaruoat. Vastaanotto oli hyvin ystävällinen.

- Meistä löytyy paljon yhtäläisyyksiä joten ehkä juuri siitä johtuen he tykkäävät paljon suomalaisista, Jouko Martikainen kertoo.

Martikainen ja Piiroinen pitivät ravintolaa kahden viikon ajan Nagoyan kaupungin kauppakeskusessa, jossa on Pohjois-Eurooppaa esittelevä näyttely. Näyttely sulkeutuu nyt jouluna. Ravintola on rakennuksessa, jossa on noin 50 kerrosta ja jonka ihmismäärä hämmästyttää.

- Muistuttaa muurahaispesää, kun katsoo menoa, Joona Piiroinen kuvailee.

Rosolli ihmetyttää japanilaisia

26-paikkainen ravintola on sisustettu suomalaisella rekvisiitalla. Asiakkaita on riittänyt tasaisesti, arkena päivittäin noin 100 - 150 japanilaista. Kaupungissa asuu vain kourallinen suomalaisia, joten myös pohjoinen jouluruoka on valtaosalle aivan uusi tuttavuus.

- Japanissa on hyvin vähän mahdollisuuksia saada suomalaista ruokaa, joten senkin takia ihmiset ovat odottaneet ravintolaamme. Ruoka on kelvannut hyvin ja lautaset ovat tulleet tyhjinä takaisin, Jouko Martikainen kiittää.

Kiinnostuksen kohteina ovat olleet erityisesti rosolli ja karjalanpiirakat.

Joona Piiroinen

Alkuperäinen menu on koostunut perinteisistä suomalaisista jouluruoista, kuten lohesta, rosollista, makkarasta, kaalista, possusta ja imelletystä perunalaatikosta.

- Menua on sovellettu hiukan paikan raaka-aineiden saannin vuoksi. Kiinnostuksen kohteina ovat olleet erityisesti rosolli ja karjalanpiirakat, Joona Piiroinen kertoo.

Miehet kertovat, että asiakkaat ovat kyselleet paljon Suomeen ja suomalaiseen ruokaan liittyvää. Vastaanotto on ollut niin hyvä ja työskentely erilaisessa ympäristössä niin antoisaa, että Martikaiset harkitsevat uuden vierailun tekoa ensi joulun alla.

- Ensi joulusta on puhuttu, koska täälläkin ollaan kiinnostuneita yhteistyöstä, Jouko Martikainen kertoo.