1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pajunen tienaa enemmän kuin New Yorkin ja Lontoon pormestarit

Vaatimukset työntekijöiden palkanalennuksista saivat uutta näkökulmaa, kun julkisuuteen nousi pääkaupunkimme kaupunginjohtajan palkankorotus. Helsingin kaupunginhallitus arvioi, että Jussi Pajusen palkka on jäänyt jälkeen, ja korotti sitä kuudella prosentilla ensi vuoden alusta.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sai lähes tuhannen euron palkankorotuksen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Pajusen vuosiansiot pompahtavat korotuksen jälkeen lähelle 200 000 euroa. Pajusen ansioista jälkeen jäävät esimerkiksi sellaisten miljoonakaupunkien kuten New Yorkin tai Lontoon kaupunginisät.

Michael Bloomberg, New Yorkin pormestari tosin nostaa vain yhden dollarin nimellistä korvausta, mutta hän on jo valmiiksi miljardööri ja rankattu korkealle mm. Forbesin maailman rikkaimpien listalla.

Mutta hänen kakkosmiehensä, tässä tapauksessa nainen nostaa "vain" vajaat 250 000 dollarin eli noin 186 000 euron vuosipalkkaa - siis viitisen tonnia vähemmän  kuin Pajunen.

Lontoon pormestari Boris Johnson taas nauttii lehtitietojen mukaan noin 143 000 punnan eli noin 177 000 euron vuosiansiota.

"Helsingin johtaminen muita vaativampaa"

Perusteluina palkankorotuksille kaupunginhallitus esitti näin: "Vuoden 2005 jälkeen muiden suurten kaupunkien johdon palkkatasossa on tapahtunut Helsinkiä nopeampaa kasvua. Vaikka johtamistehtävää Helsingissä on pidettävä muita suuria kaupunkeja vaativampana, palkkatasossa ei ole nähtävissä vastaavaa eroa."

Miksi Helsingin johtaminen on niin paljon haasteellisempaa johtaa kuin vaikka New Yorkin, taivasteli mm. blogissaan (siirryt toiseen palveluun) Pajusen palkankorotusta vastustanut kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Jussi Halla-aho.

Kuntatyönantajien kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan palkkaus määräytyy tehtävien vaativuuden mukaan:

- Täytyy muistaa, että kyse on miljardivastuista ja kymmenien tuhansien työntekijöiden johtotehtävistä.

Jalosen mukaan tutkimukset kertovat, että itse asiassa kuntajohtajat tienaavat keskimäärin kolmanneksen vähemmän kuin yksityisen sektorin vastaavat johtajat.

- Eikä Pajusen palkka edes ole suurin kuntajohtajien palkoista.

- Pajuselta on vuosien mittaan jäänyt saamatta järjestelyeräkorotukset, jotka hän nyt saa, Jalonen sanoo ja muistuttaa, että kuntajohtajien palkoista päättää jokainen kunta itse.

Apulaiskaupunginjohtaja Sauri: "Ei lisättävää"

Itse asiassa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri esitti Pajuselle alun perin vieläkin suurempaa, 10 prosentin korotusta, mutta se ei mennyt läpi. Sauri ei halunnut keskiviikkona kommentoida korotusesitystään eikä perusteluja sille. Myöskään Pajunen itse ei halunnut kommentoida asiaa.

Pajusen palkka pärjää vertailussa hyvin myös muille kotimaisille koville johtajanimille. Pajusen yli 15 000 euron kuukausipalkka on monta tonnia suurempi kuin esimerkiksi pääministeri Jyrki Kataisella.

Keskimäärin yli sadan tuhannen asukkaan kaupunginjohtajat ansaitsevat Tilastokeskuksen mukaan runsaat 13 000 kuussa.

Palkansaajien keskiansio taas keikkuu kolmen tonnin tuntumassa.