Tykky hyytää tuulivoimaa

Tuulivoiman sähköntuotto on jäänyt huonoksi Lapin tuntureilla. Syynä on tuulimyllyjen lapojen jäätyminen. Vaikeuksista huolimatta Lapin tykkylumisille vaaroille on hankkeilla useita uusia tuulipuistoja.

Kotimaa
Kuvassa  kaksi tuulimyllyä Oloksella.
Jarmo Honkanen / Yle

Fortum konserniin kuuluvan Tunturituuli Oy:n tuulivoimalat ovat jauhaneet sähköä Muonion Olostunturilla ja Enontekiön Lammasoaivilla viitisentoista vuotta. Nuo yhteensä kymmenkunta myllyä ovat Suomen pohjoisimmat tuulivoimayksiköt. Fortumille niiden sähköntuotto on ollut pettymys.

Jää on ollut suurin syy tunturituulivoimaloiden ennakoitua huonompaan tuottoon, sanoo Fortumin tuulivoimajohtaja Jouni Tolonen.

– Siellä on ankara talvi ja lavat jäätyy joka talvi. Ne olivat ensimmäisiä laitoksia mihin tuli lapalämmitysjärjestelmä estämään tätä jäätymistä, se ei ole ollut riittävän tehokas.

Käsivarren myllyt myyty

Fortum konserni onkin myynyt Käsivarren Lammasoaivin myllyt, jotka ovat seisoneet vuoden laitevikojen vuoksi. Ostajana oleva pienyritys on määrä julkistaa lähiaikoina.

Oloksen vanhanaikaisten myllyjen parantamiseen Fortum ei ole investoitunut. Muonion kunta on myös vasta päättänyt Oloksen kaavasta, joka ei salli tilalle rakennettavan uudenaikaisia jättimyllyjä. Näin Fortumin kohta viisitoista vuotta pyörineet tuulivoimalat jauhanevat Oloksen huipulla vielä puolenkymmentä vuotta elinkaarensa loppuun.

Aiemmin Muonion kunta torjui tuulivoimayhtiö WPD:n Mielmukkavaaran tuulipuistohankkeen, koska se pilaisi maiseman kunnassa paljon työllistävän matkailuelinkeinon luontosafarireitillä. Yhtiö on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen.

Tehokkaampi lapalämmitys

Huolimatta tunturien tappiosta Fortumilla uusia tuulivoimahankkeita Lapissa Kittilässä ja Sodankylässä kovien pakkasten ja paksun tykkylumen alueilla. Myös tuulivoimaa sijoittajille markkinoiva nuori sijoitusyhtiö Taaleritehdas Oy aikoo rohkeasti rakentaa tuulipuiston Lappiin Posiolle tykkylumen ydinalueelle.

Uusissa hankkeissa uskotaan uuteen teknologiaan, joka pitää myllyn lavat sulina ja sähköä jauhamassa. Taaleritehdas Oy:n tuulivoimajohtaja Taamir Fareed vakuuttaa, että Saksasta hankittavat myllyt pyörivät Posion pakkasessa.

– On erittäin tärkeää, että nämä tuulivoimalat jotka alueelle laitetaan, varustetaan lapalämmityksellä ja tämmöisellä kylmän kelin paketilla. Ne tuulivoimalat voivat tuottaa sähköä -30 pakkasasteeseen asti ja tämä jää ei pääse niissä kertymään näihin lapoihin.

Tyyntä vai tuulta

Taaleritehdas mainostaa, että Suomessa tuulee riittävästi. Se on saanut kerättyä huikeat 200 miljoonaa euroa sijoittajien riskirahaa tuulivoimahankkeisiinsa. tuulivoimajohtaja Taamir Fareedin mukaan sijoittajat ovat kotimaisia yrittäjiä ja joukossa on institutionaalisiakin sijoittajia. Taaleritehdas ei halua julkistaa sijoittajien nimiä.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula totesi MTV3:n haastattelussa huhtikuussa, että Suomessa tuulee liian vähän. Fortum on silti mukana parissa tuulivoimahankkeessa rannikolla ja Lapissa hyvien valtionavustusten siivellä.

Fortumin tuulivoimajohtaja Jouni Tolosen mukaan Suomessa voi kuitenkin onnistua rannikoilla ja korkeilla vaaroilla valtion tuen ansiosta.

– Suomessa tuulee kohtuullisesti ja täällä voidaan parhaimmille paikoille rakentaa tuulivoimaa, mutta se edellyttää tukia, puhtaasti markkinaehtoisesti tuulivoimaa ei kannata rakentaa.