Romanian pääministeri ja presidentti lupaavat lopettaa toistensa nimittelyn

Pääministeri Victor Pontan ja presidentti Traian Basescun välinen vihanpito on myrkyttänyt maan poliittista ilmapiiriä kuukausia. Basescu kuitenkin nimitti Pontan vastikään uudestaan pääministeriksi.

Romanian pääministeri Victor Ponta sanoo sopineensa presidentti Traian Basescun kanssa, että he lopettavat keskinäisen vihanpitonsa ja toistensa nimittelyn maan edun vuoksi, uutistoimisto AP kertoo.

Uutistoimisto AP:n mukaan Ponta kertoo allekirjoittaneensa presidentin kanssa yhteistyösopimuksen viime viikolla, kun Pontan keskustaoikeistolainen liittouma oli voittanut vaaleissa 68 prosenttia parlamenttipaikoista.

Basescu nimitti Pontan pääministeriksi huolimatta siitä, että oli ennen vaaleja uhannut olla nimittämättä tätä. Hän muun muassa hakkui Pontaa tuolloin pakkomielteiseksi valehtelijaksi.

Nyt he ovat Pontan mukaan sopineet, etteivät enää nimittele toisiaan, kertoo uutistoimisto Mediafax AP:n mukaan.

Pontan ja Basescun välinen vihanpito on myrkyttänyt Romanian poliittista ilmapiiriä kuukausia. Pontan USL-puolue muun muassa halusi oikeistolaisen presidentin syytteeseen epäilyistä, joiden mukaan tämä olisi ylittänyt valtuutensa päättäessään pari vuotta sitten talouskurin tiukentamisesta.

Asiasta järjestettiin myös kansanäänestys, mutta se ei ollut pätevä alhaisen äänestysprosentin vuoksi ja Basescu sai pitää virkansa.