1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjalaishoitajien asenne päihittää kieliongelmat

Reilut kaksi kuukautta Suomessa töitä tehneet espanjalaiset sairaanhoitajat ovat ahkeria työntekijöitä, joiden iloinen asenne on pyyhkinyt tieltään myös kieliongelmat.

Kotimaan uutiset
Maricruz Santamaria ja Eunate Isusi
Maricruz Santamaria ja Eunate Isusi työskentelevät Porin kaupungin palveluksessa lähihoitajina.Jari Pelkonen / Yle

Espanjalaisten sairaanhoitajien kotoutuminen Suomeen on sujunut ongelmitta. Esimerkiksi kielitaidosta johtuvat vaikeudet työssä ovat osoittautuneet ennakoitua vähäisemmäksi. Porin vanhuspalveluissa on pantu merkille, että hoitajien hyvä asenne voittaa kieliongelmat, minkä vuoksi myös vanhukset ovat olleet tyytyväisiä.

- Vaikka aina ei löydy sitä yhteistä kieltä tietenkään, niin silti se kohtaaminen ja läheisyys on tärkeämpää. Nämä hoitajat ovat hyvin empaattisia ja menevät vanhusta lähelle, koskettavat ja ovat iloisia, sanoo vanhuspalveluiden päällikkö Tarja Hagback.

Työtahti rennompi Suomessa kuin Espanjassa

Ely-keskusten kampanjalla Suomeen on houkuteltu jo kuutisenkymmentä espanjalaishoitajaa, joista viimeisimmät saapuivat pari viikkoa sitten Kotkan seudulle.

Lokakuussa Poriin saapuneet hoitajat ovat viihtyneet kylmässä pohjolassa pääosin hyvin. Työtahti on kotimaahan verrattuna ollut kepeä ja suomalaiset työkaverit ovat mukavia.

Osa suunnittelee jäävänsä Suomeen pidemmäksikin aikaa, ehkäpä jopa pysyvästi. Ainakin Maricruz Santamaria toivoo viihtyvänsä Suomessa vielä pitkään.

- Ei ehkä koko loppuelämäksi. Tällä hetkellä olen onnellinen ja toivon viihtyväni täällä pitkään, mutta jäänkö tänne loppuelämäkseni, sitä en vielä osaa sanoa.

Joulu yhdessä Suomessa

Iso osa espanjalaishoitajista aikoo viettää joulun Suomessa töitä tehden ja yhdessä juhlien. Porissa espanjalaishoitajien yhteiseen joulujuhlaan kuuluu ainakin ruoka ja suomalaiseen tapaan myös joululaulut.

- Täällä Suomessa kaikki laulavat paljon joululauluja. Espanjassa näin ei ole. Suomalaiset joululaulut ovat samoja kuin Espanjassa, mutta vain suomeksi laulettuja. Ne ovat kivoja, sanoo Eunate Isusi.

- Järjestämme yhteisen ison päivällisen ja kaikki espanjalaiset kaverit juhlivat yhdessä. Ajattelen, että tämä on hyvä joulu Suomessa.

Lue seuraavaksi