Turvelupa kuumentaa tunteita Virolahdella

Kotkan Energia on vuosia kestäneen valituskierteen jälkeen saanut ympäristöluvan turvetuotannolle Virolahden Huosiossuolla. Alueen asukkaat ja yritykset ovat nousseet laajaan vastarintaan.

luonto
Ihmisiä lumisen suon laidalla
Juha Korhonen / Yle

Huosiossuo nukkuu vielä talviuntaan, mutta sen ympärillä käydään kiivasta taistelua suon tulevaisuudesta. Kotkan Energia on vuosien valitusrumban jälkeen saanut aluehallintoviraston luvan turvetuotantoon.

Uusimmassa hakemuksessa suon ympärille jäävää suojavyöhykettä on kasvatettu 400 metriin, mitä ympäristöviranomaiset pitävät riittävänä.

Kotkan Energia vakuuttaa, että päästöt vesistöön jäävät pieniksi uuden tekniikan avulla. Asukkaat ja yrittäjät ovat silti huolissaan.

- Minä olen erityisen huolissani pohjavedestä, mikä on täsmälleen tuossa vieressä. Kukaan ei voi varmasti tietää virtaamia, kun neljä metriä syvä monttu kaivetaan 26 vuodeksi tuohon viereen ja että mitä tapahtuu pohjaveden laadulle ja määrälle, sanoo Riitta Kytö.

Alueella toimiva sahayrittäjä Jukka Rikkola pelkää, että turpeennostosta syntyvä pöly haittaa sahan toimintaa.

- Maa-aines ei tee hyvää höylän terissä. Se tylsyttää teriä ja hidastaa työtä, Jukka Rikkola sanoo.

Outlet-yritys hämmästyi turvesuunnitelmista

Turvesuunnitelmat yllättivät syksyllä avajaisiaan viettäneen outlet-myymälän omistajat. Brand Outlet Centerin osakkaat ovat tuohtuneet siitä, ettei kunta kertonut käynnissä olevista turvetuotantosuunnitelmista.

Yksi osakkaista Arto Helin sanoo, että outlet-myymälä lähtee alueelta, jos turvetuotanto käynnistyy.

- On hyvinkin mahdollista, että näistä asioista ei ole keskusteltu, kun he ovat tehneet vuokrasopimusta yksityisen tahon kanssa. Meidän kontaktit ovat liittyneet lähinnä muihin fasiliteetteihin, kuten esimerkiksi tilojen käyttötarkoituksen muutoksiin, sanoo Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Virolahden kunta ei aio enää valittaa Kotkan Energian ympäristöluvasta. Valitusrumba jatkuu tästä huolimatta, kun paikalliset asukkaat ja yritykset valittavat asiasta Vaasan hallinto-oikeuteen.

Tämä tietää sitä, että Huosiossuo jatkaa talviuniaan vielä ainakin parin vuoden ajan.