Hyppää sisältöön

Eettinen joulukonvehti on vielä harvinaisuus

Eettisen suklaan ostaminen jouluksi voi olla vaikeaa. Kotimaisten konvehtien raaka-ainetuotannon valvonnasta ei voida vieläkään mennä takuuseen.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Joulukonvehtien valmistamiseen käytetään usein kaakaota, jonka tuotannossa on voitu käyttää lapsityövoimaa. Erilaisin sertifikaatein tai reilunkaupan merkillä varustetun suklaan raaka-aineet tulevat tuottajilta, joille on asetettu kriteerejä. Heiltä on esimerkiksi kielletty lapsityövoiman hyväksikäyttö.

Keskossa ja S-ryhmässä suhtaudutaan varovaisesti eettistä suklaata koskeviin kysymyksiin. Eettistä suklaata löytyy levyinä ja patukoina, mutta joulukonvehdit ovat harvinaisuus. Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä kerrotaan, että kotimaisia eettisiä joulukonvehteja ei ole lainkaan ja ulkomaisetkin merkit ovat vähissä. Joulumyynnin massatuote suklaan osalta on juuri kotimainen joulukonvehti.

Yksi kotimaisten joulukonvehtien valmistajista Panda aloitti yhteistyön sertifioidun kaakaonvalmistajan kanssa tänä vuonna. Sertifioitua kaakaota löytyy esimerkiksi joistakin yhtiön suklaapatukoista. Joulukonvehti on kuitenkin yhtiölle vielä liian suuri tuote muutokselle.

Tutkimme asiaa myös joulukonvehtien osalta. Emme voineet kuitenkaan aloittaa niin suuresta tuotteesta.

Kari Harila

- Suunnitelmissa on laajentaa sertifioidun kaakaon käyttöä muihin tuotteisiin. Tutkimme asiaa myös joulukonvehtien osalta. Emme voineet kuitenkaan aloittaa niin suuresta tuotteesta, sanoo Pandan toimitusjohtaja Kari Harila.

Myöskään Fazerilta ei anneta lupausta niin sanotusta eettisestä joulukonvehdista. Yhtiöstä kerrotaan, että 30 prosenttia sen käyttämästä kaakaosta pystytään jäljittämään eettisesti toimiville tiloille. Loppuosa eli 70 prosenttia kaakaosta tulee Euroopan kautta siten, ettei sen alkuperää voi jäljittää.

- Aiomme kasvattaa eettisesti tuotetun kaakaon osuutta ja parantaa jäljitettävyyttä. Neljännes kaakaostamme tulee Ecuadorista, jossa yhteiskunnassa ei ole samanlaisia haasteita kuin Länsi-Afrikassa, kertoo Fazerin viestintäjohtaja Leena Majamäki.

Suurin osa kaakaosta tuotetaan Länsi-Afrikassa, josta tulee myös kolme neljäsosaa Fazerin käyttämästä kaakaosta. Länsi-Afrikan kaakaotuotannossa on ongelmana lapsityövoiman hyväksikäytön lisäksi esimerkiksi tilallisille maksettavat liian pienet korvaukset.