Suomalainen villasukka lämmittää merimiehiä jouluna

Joulupukki ei unohda retkillään ketään tärkeän juhlapyhän alla. Esimerkiksi Oulun merimieskirkko pitää huolen, että myös Oulun Oritkarin satamassa pysähtyviä merimiehiä muistetaan joulun alla.

Kotimaa
Filippiiniläinen merimies Mario Bagaporo
Yle Oulu

Oulun merimieskirkon jouluinen polku on poikennut jo monia vuosia Oritkarin satamassa pysähtyneilllä laivoilla. Merimieskirkon vapaaehtoiset toivottavat laivan miehistölle lämmintä joulua pehmein paketein.

Tänä vuonna Oulun merimieskirkko on saanut jo 124 paria villasukkalahjoituksia merimiehille vietäväksi.

- Pyrimme käymään näin joulun alla kaikilla niillä laivoilla, jotka eivät ole missään satamassa ennen joulua. Toimittamamme joululahjat sisältävät yleensä hyväsydämisten vapaaehtoisten kutomia villasukkia ja jotain muuta pientä, kertoo Oulun merimieskirkon johtava satamakuraattori Antti Härö.

Oululaista vierailua osataan odottaa laivoilla

Pitkin jouluaattoa muun muassa Antti Härö jakaa jouluterveisiä laivoihin joulupukin nuttuun

Tällainen vierailu on todella hieno juttu. Ainoastaan Oulun satamassa tehdään tällaista, että joku tuo henkilökohtaisesti lahjoja meille.

Leve Dethlefs

pukeutuneena. Keskiviikkona joulupukkiyllätyksen saivat Kyproksen lipun alla purjehtivat merimiehet.

Filippiiniläis-saksalais-ukrainalainen miehistö vastaanotti joulusukkapaketit täydellä sydämen lämmöllä. Malttamattomimmat avasivat pakettinsa heti, osa aikoi säästää tuliaiset jouluaattoon.

- Tällainen vierailu on todella hieno juttu. Ainoastaan Oulun satamassa tehdään tällaista, että joku tuo henkilökohtaisesti lahjoja meille. Oulun merimieskirkko tekee muutenkin paljon asioita miehistön hyväksi. Se on todella hienoa, kiittelee aluksen saksalainen merikapteeni Leve Dethlefs.

Härön mukaan Oritkarin satamassa pysähtyvissä laivoissa osataan nykyisin jo odottaa mieluisaa vierailua.

- Eräs ruotsalainen merimies kerran sanoi minulle painottaen kiitos. Kiitos, että minulla on edes joku joka välittää, Härö muistelee.

Joulu jäisellä ja pimeällä merellä

Hyytävän kylmän meren keskellä vietetty joulu kokoaa merimiehistön tiiviiksi perheeksi. Sukulaiset ja perhe ovat usein kaukana mereltä. Heihin saadaan satunnainen yhteys skypen avulla.

- Jouluna istumme laivassa yhdessä, jos se on vain mahdollista muilta töiltä. Muutamat työntekijät ovat laivalla valmiudessa, mutta muutoin voimme viettää aikaa yhdessä. Syömme jouluaterian ja annamme toisillemme joululahjoja. Se on aika pienimuotoista joulunviettoa, merikapteeni kuvailee.

Jouluaterialla laivan vaatimaton ruokatila täyttyy arkiruokaa paremmasta.

- Juhlimme syömällä grillattua ruokaa, täytettyä porsasta, vuohea ja hyvää kakkua jälkiruuaksi, kertoo laivan filippiiniläinen keittiömestari Robert Arcelon.

Merenkulkijoille jopa tärkein yhteys

Oulun merimieskirkko avustaa vuosittain pariatuhatta merenkävijää. Joillekin heistä vapaaehtoiset ovat ainoa kontakti ulkomaailmaan pitkillä, jopa vuoden kestävillä matkoilla.

- Merimiehet eivät välttämättä pääse käymään satama-alueelta pois ollenkaan, joten me edesautamme yhteyksiä kotiin, keskustelemme ja kuuntelemme. Näytämme Oulun kaupunkia ja annamme pieniä hengähdystaukoja arkeen, summaa Oulun merimieskirkon johtava satamakuraattori Antti Härö.