1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalajoki haluaa päästä osille venäläisturismista

Kalajoki hamuaa itselleen osaa Suomeen tulevasta venäläisten matkailuvirrasta. Kunta kampanjoi tosissaan naapurimaan matkailijoiden houkuttelemiseksi.

Kalajoki
Kuvassa lumimaisema Kalajoen Hiekkasärkiltä
Yle / Ari Vihanta

Syyskuussa Kalajoen matkailukohteisiin tutustui yhdeksän suurta matkanjärjestäjää Moskovasta ja Pietarista. Odotukset ovat nyt suuret, sillä Venäjälle on marraskuun puolimaissa lähetetty erilaisia matkatarjouksia sekä kesälle että uudeksi vuodeksi. Viimeistään kesäksi odotetaan uutta venäläismatkailijoiden ryntäystä.

Pelkillä ostosmahdollisuuksilla ei venäläisiä enää houkutella. Matkanjärjestäjät ihastuivat Kalajoen luontoon ja monipuoliseen majoitukseen. Venäläisten tuloon on jo valmistauduttu, kertoo Esa Liukka Kalajoen Matkailuyhdistyksestä.

- Venäläiset kiinnostuivat monipuolisista majoitusmahdollisuuksista, kun on hotellia, mökkiä ja lomaosakkeita. Lisäksi luonto, meri ja hiekkaranta kiehtoivat sekä Kalajoen edustalla sijaitsevat Kallankarit. Perhekohteina kylpylä ja JukuPark saivat positiivista palautetta, luettelee Liukka venäläisiin purreita kohteita.

Venäläisten matkustushaluja Suomen länsirannikolle hidastavat ainoastaan olemattomat lentoyhteydet. Tähänkin kaavaillaan kohennusta. Ideaksi on heitetty suoraa charter-lentoa Moskovasta Ouluun. Pohjois-Pohjanmaan Artic Gateway -projektin idea on vielä lähtökuopissa, ja toteutus ehkä kahden vuoden päässä. Myös Murmanskin alueelta odotetaan matkailijoita.

Venäläismatkanjärjestäjien kommenteista otettiin Kalajoella heti oppia.

- Venäjänkielistä palvelua he jäivät kaipaamaan ja siihen pistetään nyt paukkuja, Liukka paljastaa.

Alueen yrityksille on tulossa kansainvälistymisvalmennus, jonka yhtenä osana ovat venäläiset. Tarkoituksena on tuottaa venäjänkielisiä markkinointiesitteitä ja nettisivuja.

- Myös venäjänkielisistä palveluhenkilökuntaa pitäisi saada lisää, Liukka pohtii.

Itänaapurista saapuvien turistien määrä kasvaa joka vuosi Suomessa. Kalajoella venäläisten matkailijoiden määrä on kasvanut noin kahdeksan prosentin vauhtia kahdessa vuodessa.

Selvästi tuota suurempaa kasvua Kalajoki odottaa tulevilta vuosilta.

Lue seuraavaksi