Koskinen: Metsähallituksen tuottovaateet kohtuulliset

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) mielestä valtio ei vaadi Metsähallitukselta kohtuuttomia tuottoja. Koskinen ei ole huolissaan kasvaneista vaatimuksista vaan uskoo Metsähallituksen selviävän hyvin erityisliikelaitoksena.

politiikka

Metsähallituksen asema ja toiminta ei maa- ja metsätalousministeri Koskisen mielestä muutu, vaikka sitä koskeva laki uudistetaan. Lakimuutoksen myötä Metsähallituksesta tulee valtion erityisliikelaitos ja toiminta säilyy suunnilleen nykyisen kaltaisena, vaikka tuloksesta kahmaistaan valtion kassaan vuosittain aiempaa suurempi summa.

- Jos Metsähallituksen tase on karkeasti ottaen vähän reippaat kaksi ja puoli miljardia ja jos tuloutustavoite on 120 miljoonaa euroa, niin ollaan noin 4 - 4,5 prosentin tasossa, joka on mielestäni ihan kohtuullinen tuotto, arvioi Koskinen.

Koskinen muistutti, että Metsähallitutuksen metsät, kun niitä on hoidettu hyvin, kasvavat joka päivä enemmän ja niissä on enemmän hakattavaa. Metsähallituksen tulos riippuu pääosin siitä, mikä on puun hinta markkinoilla. Suurin osa tuloutuksesta valtiolle tulee Metsähallituksen puunmyyntituotoista.

Koskinen sanoi, että Metsähallituksen erityistehtävät huomioidaan lakimuutoksen yhteydessä.

Metsähallituksen roolia ja kiristyneiden tuottovaatimusten vaikutusta tivasi ministeriltä eduskunnan budjettikeskustelussa keskiviikkoiltana kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.). Mustajärvi halusi tietää, ovatko tuotto- ja tulostavoitteet kestävällä pohjalla.

Valtio haluaa Metsähallitukselta tänä vuonna ennätysmäiset 110 miljoonaa euroa. Ensi vuonna Metsähallitukselta aiotaan tulouttaa valtion kassaan 122 miljoonaa euroa. Tämä vaatii Metsähallitukselta sille tarpeettomien talousmetsien ja muiden alueiden myyntiä.