Park huolissaan Koillis-Aasian turvallisuustilanteesta

Etelä-Korean vastavalittu presidentti Park Geun-Hye sanoo, että Pohjois-Korean laukaisema pitkän kantaman ohjus osoitti, että turvallisuus on keskeinen huolenaihe Koillis-Aasiassa.

Ulkomaat

Park lupasi, valintaansa seuraavana päivänä pitämässään tiedotustilaisuudessa, työskennellä maan alueellisten kumppaneiden kanssa rauhan ja sovinnon löytämiseksi. Hän sanoi toivovansa asioiden kuitenkin pohjautuvan oikeaan historiatulkintaan, viitaten ristiriitaisiin käsityksiin Japanin siirtomaa-ajasta.

Maiden välejä hiertää saarikiista sekä se, että Korea syyttää Japania siitä, ettei se ole esittänyt maalle riittävää anteeksipyyntöä alistettuaan korealaisnaisia seksiorjikseen miehityksen aikana.

Park sanoi lisäksi tavoittelevansa parempaa taloudellista tasa-arvoa korealaisten kesken tulevaisuudessa.

Aiemmin Park on kertonut olevansa avoin vuoropuhelulle Pohjois-Korean kanssa, mutta samalla kehottanut Pjongjangia ottamaan askelia kohti ydinaseiden purkua. Hän on ottanut myös esille mahdollisuuden tavata Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Un, mikäli tapaaminen sisältäisi todellista vuoropuhelua yhteisistä huolenaiheista.

Pohjois-Korean valtion tiedotusvälineet ovat toistuvasti kyseenalaistaneet Parkin vilpittömyyden suhteessa Pohjois-Korean politiikkaan, koska hän tulee samasta konservatiivipuolueesta kuin edeltäjänsä Lee Myung-bak, jonka kaudella jännite maiden välillä kasvoi aiempaa suuremmaksi.

Lähteet: AP, Reuters, AFP