Erilaista kalaa joulupöytään

Joulupöytään kuuluu ehdottomasti kala. Silakka taittuu moneksi. Kalan marinointitavoissa vain taivas on rajana. Sinappisilakka on tuttu ja turvallinen valinta. Valkosipulisilakka on hieman rohkeamman jouluherkuttelijan valinta.

ilmiöt
Paloittelu
Juha Mäntykenttä / Yle

Valkosipulisilakat

1 kg silakoita tai

500-600 g silakkafileitä mausteliemi:
4 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa kastike:
1 dl majoneesia tai kermaviiliä
1-3 murskattua valkosipulinkynttä 1 tl suolaa
hivenen sokeria
1 maustemitta pippuria
1 tl rakuunaa 3 rkl tilli- tai persiljasilppua

Liota silakkafileitä noin 6 tuntia etikkavedessä. Valuta fileet. Jos haluat, voit poistaa fileistä nahan.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja pane fileet siihen maustumaan. Anna fileiden maustua kylmässä noin vuorokausi.

Sinappisilakat

1 kg silakoita tai

500-600 g silakkafileitä
mausteliemi:
4 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa kastike:
1 dl sinappia
2-3 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl rouhittua valkopippuria 1 1/2 dl öljyä 1 rkl väkiviinaetikkaa 1/2 dl tillisilppua

Liota silakkafileitä etikkavedessä noin 6 tuntia. Valuta fileet. Jos haluat, voit poistaa fileistä nahan.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja pane fileet siihen maustumaan. Anna fileiden maustua kylmässä noin vuorokausi.

OHJE: Martta Eeva-Maija Laurila