Unettomuutta, levottomuutta, ärtyneisyyttä - energiajuomat tuplaavat nuorten oireilun

Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä ja väsymystä niihin verrattuna, jotka eivät käytä juomia. Suuri tutkimusaineisto vahvistaa oireiden olevan etenkin tyttöjen ongelma.

terveys
Energiajuomatölkkejä ihmisen kädessä.
Hanna Lumme / Yle

Nuorten energiajuomien käyttöä on tutkittu Tampereen yliopistossa Nuorten terveystapatutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan energiajuomien ja nuorten päivittäisten terveysoireiden välillä on yhteys.

- Tähän tutkimukseen on poimittu oireista päänsärky, univaikeudet, ärtyneisyys ja väsymys. Kaikissa näkyy selvä yhteys energiajuomien käyttöön, Tampereen yliopiston terveystieteen yksikön tutkija Heini Huhtinen kertoo.

Energiajuomien käyttäjissä on tutkimuksen mukaan kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä, väsymystä sekä heikotusta ja ärtyneisyyttä potevia.

Nuorten terveystapatutkimuksessa vastaajina ovat 12–18-vuotiaat nuoret. Tutkimukseen vastasi 10 406 nuorta. Energiajuomien käyttäjiä oli yhteensä 44 prosenttia vastaajista.

Tytöt oireilevat useammin

Energiajuomien sisältämä kofeiini vaikuttaa ihmiseen keskushermoston kautta. Kofeiinin käyttö ja kofeiiniriippuvuus on yhdistetty unen laadun heikentymiseen, pääkipuun, ärtyneisyyteen, väsymykseen ja keskittymiskyvyn muutoksiin.

Tutkimuksen mukaan energiajuomia usein käyttävistä tytöistä lähes joka kolmannella on päivittäisia univaikeuksia. Univaikeuksista kärsivien tyttöjen osuus on kolminkertainen poikiin verrattuna.

- Tytöt käyttävät energiajuomia vähän vähemmän kuin pojat. Tytöt myös oireilevat yleisesti ottaen enemmän kuin pojat, Heini Huhtinen sanoo.

Pojat käyttävät enemmän

Päivittäistä väsymystä tai heikotusta on usein energiajuomia käyttävistä pojista 12 prosentilla ja tytöistä 24 prosentilla. Energiajuomia käyttämättömillä oireita on 4 prosentilla pojista ja 11 prosentilla tytöistä.

Jos käyttää energiajuomia kerran päivässä tai useammin, niin silloin alkaa näkyä eroja.

Heini Huhtinen

Energiajuomia usein käyttävistä pojista joka kymmenes kertoo olevansa ärtynyt lähes päivittäin ja tytöistä joka neljäs. Niistä, jotka eivät käytä lainkaan energiajuomia, viisi prosenttia pojista ja kymmenen prosenttia tytöistä on ärtynyt päivittäin.

Energiajuomia usein käyttävistä pojista päivittäisestä päänsärystä kärsii 7 prosenttia ja tytöistä 18 prosenttia. Niillä, jotka eivät juo energiajuomia, päänsärkyä potevien osuus on kolmannes juomia käyttäviin verrattuna.

- Voidaan sanoa, että jos käyttää energiajuomia kerran päivässä tai useammin, niin silloin alkaa näkyä eroja. Jos käyttää muutaman kerran viikossa, niin erot eivät ole silloin niin selkeitä, tutkija Heini Huhtinen kertoo.

Kolme prosenttia vastaajista käyttää energiajuomia kerran päivässä tai useammin. 12-vuotiaista energiajuomia käyttää 28 prosenttia. Vähintään 14-vuotiaista nuorista lähes puolet käyttää energiajuomia. Pojat käyttävät energiajuomia enemmän kuin tytöt.