1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Lapissa kehiteltiin erilainen jouluroihu

Tuhannet kynttilät ja erilaiset ulkotulet valaisevat näin joulun aikaan kaamoksen pimeyttä ja tuovat siihen salaperäistä tunnelmaa. Itä-Lapissa Savukoskella Keräsen Topi on tuskastunut siihen, että teolliset ulkotulet lepattavat pisimmälläänkin vain muutaman tunnin.

Taaton talon isäntä Topi Keränen Savukoskella harrastaa ennakkoluulotonta empiiristä tutkimista. Tervolalainen sinkkiämpäri sai uutta käyttöä, kun Topi rakensi siitä ulkoroihun. Prototyypin kanssa kävi köpelösti, mutta jatkokehittely tuotti tulosta. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Topi halusi pihamaalleen roihun, joka palaa vuorokausitolkulla. Hänen mielestä nyt jos koska sellainen tarvitaan, kun jouluisia pyhiä piisaa lähes kokonaisen viikon.

Keräs-Topi ryhtyikin tuumasta toimeen ja rupesi itse valmistamaan ulkoroihuja. Siihen hänellä on oma konstinsa ja reseptinsä.

Olin mukana Tiernapojissa ja aina saatiin palkkioiksi kynttilänpätkä.

Topi, empiirinen tutkija

Kolme apulantasäkillistä nysiä

Pääosassa ovat kynttilänpätkät ja tervolalainen sinkkisankko. Tämä oli Topille tosin ensimmäinen kerta, kun hän itse valmisti ulkotulensa; omista aineista, omalla omituisella reseptillä. Topi kertoi keränneensä kynttilänpätkiä alakoulusta lähtien.

- Niitä kertyi, kun olin mukana Tiernapojissa ja aina saatiin palkkioiksi kynttilänpätkä, hän sanoo ja nykäisee esiin kolme apulantasäkillistä erivärisiä ja -paksuisia talinysiä ja ravistelee sinkkisankon täyteen.

Ja ei muuta kuin sinkkisankko nuotion päälle ja tali sulaksi. Sulaminen ei kestä kauan.

- Hämmentää häätyy, ettei keitos pala pohjaan, Topi tähdentää ja on erittäin varovainen tulikuuman tavaran kanssa.

Ja kun liemi on letkeää, niin sitten siihen sydän. Ei mikään ohut naru, vaan puolen tuuman manillaköysi. Tervakipossa uitettu.

Ja siihen pajan kivilattialle se koko komeus sai sitten jäädä kovomaan. Toviksi ja toiseksi.

Näin se syntyi Topin omatekemä ulkokynttilä, roihu, soihtu... Sinkkiämpärin kokoinen. Sellainen, josta mies oli ikänsä haaveillut.

Tuli koepolton aika. Ja kuinka kävi?

Tuon empiirisen kokeilun päätelmänä voidaan suositella, että Keräs-Topi jatkossakin hankkii ulkotulensa sieltä kotikaupan hyllyltä Savukoskella.

Ja on myös parempi, ettei kukaan ota tosissaan tuota Topin puuhastelua ja ryhdy perässä samaan hommaan.

Juttu on tiivistelmä Lapin Radion perinteisestä jouluhupaelmasta. Kuuntele koko tarina.