Himmelin valmistuminen vaatii pitkää pinnaa

Himmelin tekeminen on taitolaji, joka vaatii tekijältään hyviä hermoja. Tekniikoita on monenlaisia, mutta Liisa Nevala luottaa perinteiseen imaisutekniikkaan.

Maalaistyylinen sisustus
Jouluinen himmeli roikkuu Yle Oulun katossa.
Yle Oulun toimitus on saanut ihailla tänä vuonna näin kaunista kuuntelijan lähettämää himmeliä.Yle / Antti Pylväs

Liisa Nevala teki nuorena tyttönä ensimmäisen himmelinsä omassa kamarissaan kotitalon vintillä. Tuolloin Nevala kasasi himmelia kokoon mustalla paksulla karhunlangalla.

- Ensimmäisestä himmelistä tuli niin iso, että se ei meinannut mahtua ovesta ulos, Nevala naurahtaa.

Tämän jälkeen Nevala on tehnyt lukemattoman määrän himmeleitä ja opettanut myös muille himmelin tekemistä kursseilla. Materiaalina on yleensä rukiin olki, mutta myös kauran olki sopii.

- Jos haluaa kauniin keltaisen oljen, se pitäisi ottaa pellosta elokuulla kauniina kuivana päivänä. Leikkaan oljen sirpillä lyhteeksi ja kuivaan sen hyvin, jotta olki ei homehdu, Nevala kertoo.

Oljet putsataan ja ylimääräinen olkikerros solmun kohdalta saksitaan pois. Olkia pitää liottaa halkeamisen estämiseksi tovin aikaa haaleassa vedessä ennen rakennustöihin ryhtymistä.

Hyvältä himmelintekijältä vaaditaan pitkää pinnaa. Liisa Nevala käyttää imaisutekniikkaa langan pujottamisessa oljen läpi.

- Jotkut haluavat pujotella langan neulalla, mutta itse olen tottunut imaisemaan. Kunhan tekniikan oppii, lanka tulee helposti läpi.

Maitohorsmastakin syntyy taidetta

Himmelin näyttävyys syntyy materiaalista.

- Se on kaunis ja herkkä pyöriessään ilmavirran mukana. Kahta samanlaista himmeliä ei synny koskaan, Nevala sanoo.

Liisa Nevala tekee mielellään muutakin luonnonmateriaaleista. Kaislasta tai risusta voi tehdä esimerkiksi ison pukin olkipukin sijaan.

- Mielenkiintoinen materiaali on myös maitohorsma, josta olen tehnyt seinävaatteita.

Himmeli kuuluu olennaisena osana Liisa Nevalan jouluun. - Aina tuon jonkinlaisen himmelin tupaan kattoon roikkumaan jouluksi. Se tuo tunnelmaa, himmelimestari toteaa.