Tähän ei Justin Bieber pystynyt - katsottu jo miljardi kertaa

Eteläkorealaisen räppärin Psyn Gangnam Style -videota on katsottu YouTubesta enemmän kuin mitään muuta videota.

viihde
Gangnam Style -videokaappaus
Youtube

Psyn YouTube-video (siirryt toiseen palveluun) on yksi päättyvän vuoden netti-ilmiöistä. Koreankielinen kappale, jonka lyriikoista länsimaiset eivät tajua hölkäsen pöläystä paria fraasia lukuun ottamatta, vetoaa jollain merkillisellä tavalla katsojiin kaikkialla maailmassa.

Nyt video on katsottu YouTubessa jo miljardi kertaa. Vajaa kuukausi sitten se riisti verkon katsotuimman videon tittelin kanadalaiselta teinitähdeltä Justin Bieberiltä.

Hoopo hevostanssi houkuttelee imitoimaan

Pohjimmiltaan Gangnam Style on tarttuva tanssibiisi, jonka videoon liittyy pöhkö tanssikoreografia (siirryt toiseen palveluun): ratsastusta ja lassonpyöritystä - rodeomeininkiä siis.

YouTubessa heinäkuussa julkaistu video on synnyttänyt poikkeuksellisen paljon parodiaversioita (siirryt toiseen palveluun) - siitäkin huolimatta, että myös Gangnam Style itsessään on suurta parodiaa. Psy eli Park Jae-sang irvailee videollaan Soulin Gangnamin kaupunginosan ylelliselle elämänmenolle (siirryt toiseen palveluun). Kulttuuritaustaa ja kieltä tuntemattomalta katsojalta pohjaviesti menee kuitenkin helposti ohi.

Gangnam Style naurattaa, koska videolla kaikki vedetään reilusti överiksi. Pääjehu Psy mesoaa sopivan itseironisella otteella. Ulkoiselta olemukseltaan eteläkorealaisräppäri ei aivan vastaa kansainväliseen menestykseen tähtäävän K-popin kiiltokuvamaista tähtikuvaa.

Video jää mieleen varsinkin monien absurdien kohtausten (siirryt toiseen palveluun) ansiosta, jotka ovat lähteneet elämään netissä omaa elämäänsä. Videolla esiintyy muutaman sekunnin rooleissa eteläkorealaisia julkkiksia, joita lännessä ei juuri tunneta.

1. "Hissiheebo" (The elevator guy)

Gangnam Style -videokaappaus
Hissiheeboa esittää videolla eteläkorealaisnäyttelijä Noh Hong-chul.YouTube

Noin 7 sekuntia pitkä kohtaus on yksi Gangnam Stylen hauskimmista: shortseihin, t-paitaan ja cowboy-hattuun pukeutunut hahmo nytkyttää lannettaan hississä Psyn maatessa lattialla hänen jalkojensa välissä. Miehen härski hymy vaihtuu kesken kohtauksen epäuskoiseen ilmeeseen hissin ovien sulkeutuessa.

Hissiheeboa esittävä näyttelijä Noh Hong-chul (siirryt toiseen palveluun) ei ole länsimaissa tuttu, mutta Etelä-Koreassa tv-koomikko tunnetaan hyvin (siirryt toiseen palveluun). Niille, joita hissikohtaus erityisesti huvittaa, on YouTube pullollaan siitä tehtailtuja luuppeja (siirryt toiseen palveluun).

2. Kaksintaistelu parkkihallissa

Gangnam Style -videokaappaus
Keltapukuinen mies haastaa Psyn tanssikaksintaisteluun.YouTube

Videon puolivälissä nähdään Psyn ja kirkkaankeltaiseen pukuun sonnustautuneen Gangnam-nuorukaisen tanssimittelö parkkihallissa. Punaisella Mercedes SLK -avoautolla paikalle kurvaava trendipelle haastaa laulajan kaksintaisteluun. Aivan videon lopussa käydään vielä uusintaottelu, jossa ratsastusmuuveja tekevä Psy tietenkin näyttää vetävän pidemmän korren.

Tässäkin kohtauksessa mukana on eteläkorealaisten tuntema julkkis: huippusuosittu koomikko Yu Jae-suk (siirryt toiseen palveluun).

3. Psy vs. mini Psy

Gangnam Style -videokaappaus
Tanssiva pikku Psy löydettiin korealaisesta tositv-ohjelmasta.YouTube

Gangnam Stylen aloittaa kohtaus, jossa Psy lekottelee auringonvarjon alla. Ensisilmäyksellä paikka vaikuttaa hiekkarannalta, mutta paljastuukin leikkipuistoksi. Katsojien huomion varastaa kuitenkin pieni tanssiva poika.

Tuimailmeinen pikku Psy on todellisuudessa 7-vuotias Hwang Min-woo, joka poimittiin videolle Korean omasta Talent-ohjelmasarjasta (siirryt toiseen palveluun). Gangnam Stylen suosion vanavedessä häntä on viety tv-ohjelmien vieraaksi, mainoksiin ja jopa esiintymään ulkomaille (siirryt toiseen palveluun).


Miljardi katsomiskertaa keränneen nettihitin suosion taustalla täytyy olla muutakin kuin vain pelkkä onnistunut musiikkivideo. Gangnam Stylen tyyliin eri puolilla maailmaa toteutetut flash mob -tempaukset, nettiin ladatut parodiavideot ja somessa leviävät kuvameemit ovat olleet tärkeä osa viraalivyörytyksessä.

Myös monet tunnetut kansainväliset viihdealan tähdet (siirryt toiseen palveluun) ovat antaneet Psylle työntöapua. Videon suosiota on taivasteltu pitkin syksyä lukuisilla uutissivustoilla ja tv-kanavilla. Miljardin haamurajan lähestymisestä tuli lopulta itseään toteuttava ennuste.