Apteekista löytyy lääke heijastinpulmaan

Kauppojen heijastinvalikoimat pullistelevat vaihtoehtoja lapsille ja lapsenmielisille: on muumeja, prinsessoja ja Angry Birds -hahmoja. Yle Radio Keski-Suomen kuuntelija pisti toimittajan tutkimaan, saako mistään enää perinteisiä pitkulaisia perusheijastimia.

Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Radio Keski-Suomen mieskuuntelija hämmästeli hiljattain, miksei tavallisia heijastimia enää tahdo löytää kauppojen hyllyiltä. Vaikkapa joustavat ja heijastavat käsivarsinauhat eivät kaikkia miellytä.

Mainoslahjojen kulta-aika ohi

Aikanaan pankeista ja vakuutusyhtiöistä sai talvisin napata kassalla asioinnin yhteydessä mukaansa kovan heijastimen, jonka saattoi laittaa heilumaan takin liepeeseen.

Nyt kulttuuri on muuttunut. Rihkaman jakaminen on mennyt pois muodista. Suoraan asiakaslahjaksi heijastinta ei juurikaan enää saa.

- Arpajaispalkinnoksi ja jossain meidän asiakastilaisuuksissa jaamme heijastimia, kertoo Veijo Virtanen Keski-Suomen Osuuspankista.

Pankin valikoimista löytyy neutraali vaihtoehto myös aikuiselle miehelle. Taitettava, rengasmallinen heijastin, jonka voi kiinnittää esimerkiksi käsivarteen. Lisäksi tarjolla on heijastinliivejä.

Vakuutusyhtiössäkään heijastinastioita ei näy. Jos kuitenkin näkee hieman vaivaa, heijastimia voi irrota itselle tai kaverillekin.

Muun muassa vakuutusyhtiö Ifillä on erikseen turvallisuusrahasto, josta esimerkiksi päiväkodit ja yhdistykset voivat hakea tukea heijastimien hankkimiseen. Rahastosta jaetaan kuukausittain enintään 5000 euroa yhtiön valitsemiin kohteisiin. Heijastiminen kysyntä on yleisesti ottaen laantunut.

- Kun pimeä alkaa syksyllä, niin silloin niitä kysellään ehkä enemmän, että muuten niiden kysyntä on laantunut aika paljon, virkailija Hannele Kauppinen Ifin Jyväskylän keskustan konttorista arvioi.

Syksyn hittiheijastin löytyy lastenosastolta

Sokoksen tavaratalon urheiluosastolla Jyväskylässä asiakkaat kyselevät heijastimia päivittäin. Aikuiseen makuun löytyy joustavia nauhoja sekä käsivarteen iskettäviä heijastinrenkaita.

Syksyn suosituin heijastinmalli löytyy lastenosaltolta.

- Sieltä löytyy eri kuvioita ja tämän vuoden ehkä kaikista myydyin on Angry Birds -heijastin, myyntipäällikkö Una Hirvilammi toteaa.

Sen sijaan kovaa, riippumaan ripustettavaa perusmallia ei Sokoksenkaan valikoimissa näy.

Tavallinen vai oikein retro?

Heijastinmetsästyksen viimeinen etappi on hieman yllättävä - apteekki.

- Heijastimet on meilläkin asetettu ikään kuin muistutukseksi kassan läheisyyteen. Varmaan aika monella meistä on kotona heijastimia, jotka ovat kadoksissa, kertoo proviisori Hanna Haukkala Yliopiston Apteekista Jyväskylästä.

Apteekista kassan luota löytyy muutama kovasta muovista valmistettu heijastin. Joukossa on myös perinteinen suorakaiteen muotoinen malli, jossa ei ole kuvioita eikä muotoiluja.

Neutraali perusheijastin tuo monelle mieleen lapsuuden muistot: prinsessa- ja sarjakuvahahmon muotoisista heijastimista oli aikanaan turha uneksia.

Onko perusheijastimesta tullut siis jo retro?

- Kyllä niinkin voi sanoa. Tämähän kiinnitetään sitten oikealle puolelle kehoa ja polven korkeudelle. Heijastimen pitää näkyä eteen ja taakse ja päästä heilumaan vapaasti, Haukkala opastaa.