1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Bataatti tyrkyllä joulupöytään

Perunan makeampi serkku bataatti pyrkii vahvasti moderniin suomalaiseen joulupöytään. Myös kalatarjonta on joulupöydissä laajentunut.

terveys
Kasvikset keitetään täysin kypsiksi.
YLE

Perunaa makeampi energianlähde bataatti on nostanut profiiliaan Suomen ruokapöydissä. Bataatti tekee tuloaan myös joulupöytään

- Bataatti on käsiteltävissä samalla tavalla kuin peruna ja siitä tulee varsin erinomainen joululaatikko, perustelee aikuiskoulutuksen koulutusvastaava Maija Poutanen Kankaanpään Sataedusta.

Jouluinen bataattilaatikko valmistuu samalla tavalla kuin lanttu- tai perunalaatikko. Erona perinteisiin laatikoihin on vain se, ettei bataattilaatikkoa imellytetä.

- Oman maun mukaan voi bataattilaatikkoa maustaa. Jouluista makua tuovat muun muassa inkivääri ja muskottipähkinä.

Bataattilaatikosta tulee bataatin luontaisista ominaisuuksista johtuen perunalaatikkoa makeampi. Suurin osa bataateista tulee Suomen kauppoihin Amerikasta. Poutanen suosittelee bataattia myös karppaajille.

- Sokerit voi jättää laatikosta pois. Bataatin hiilihydraatit ovat hitaampia kuin perunassa.

Kaloja tarjolla entistä enemmän

Maija Poutanen kertoo kalatarjonnan laajentuneen viime vuosina. Kaloista löytyy hänen mukaansa uusia monipuolisia mahdollisuuksia joulupöytään.

- Silliä on monen sorttista kuin myös silakkaruokia. Mäti on eriomainen lisä joulupöytään ja sitä suomalaiset käyttävätkin aika paljon, Poutanen toteaa.

Lue seuraavaksi