1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kalle Isokallio

Kalle Isokallio: Venttiili-Ville

Kalle Isokallion Venttiili-Ville on helppolukuinen romaani, missä on paljon tavallisen ihmisen tervettä ihmettelyä maailmanmenosta. Romaanissa yritys  noudattaa normaalielämän lakeja ja toimintatapoja, eivätkä kvartaalit hetkauta sitä ja sen työntekijöitä yhtään mihinkään, toisin kuin niin monissa muissa yrityksissä, arvioi Juha Pikkarainen.

Kuva: Kustannusosakeyhtiö Tammi

Miltähän olisi tuntunut, jos vähän yli nelikymppisenä olisi saanut lopputilin mutta samassa yhteydessä sinulle olisi annettu eläke loppuelämäksi, jonka suuruus olisi ollut reilut 13000 euroa kuukaudessa? Pienituloinen ihminen ei olisi tietenkään uskonut asiaa todeksi edes vuosien jälkeen, vaikka rahat olisivat tulleet tilille säännöllisesti. Isotuloinen, jolla rahaa olisi jo muutenkin, saattaisi pitää eläkettä keski-ikäisenä asiaan kuuluvana ja tuumaisi vain: ” Mitäs lykkäsivät eläkkeelle!”

Kirjan mottona voi pitää romaanin päähenkilön ajatusta ” Kun teet kunnon tavaraa tarpeeseen, se myy itsensä ilman finanssikapitalisteja ja konsulttipellejä”.

Juha Pikkarainen

Tällaisilla kultaisilla kädenpuristuksilla voideltiin sivuunsiirretyjä yritysjohtajia Suomessa hullun rahan vuosina. Samanaikaisesti kenkää saaneet työntekijät joutuivat tyytymään pelkkään irtisanomisajan palkkaan. Mistään eläkkeistä ei edes puhuttu. Poispotkitut työntekijät jatkoivat elämäänsä työttöminä työnhakijoina mutta eläkkeen saanut yritysjohtaja saattoi keskittyä johonkin sellaiseen, mikä sattui miellyttämään.

Kalle Isokallio, entinen Nokian voideltu johtaja, innostui vähän alle viisikymppisenä kirjoittamisesta. Tänään hän on teräväsanainen keskustelija, kolumnisti ja kirjailija. Äskettäin Isokalliolta ilmestyi 15. romaani nimeltään Venttiili-Ville. Kirjan on kustantanut Tammi. Vuonna 1948 syntyneestä Kalle Isokalliosta on reilussa vuosikymmenessä kehittynyt ilmeikäs keskustelija, joka piilottaa sanottavansa keskivertokansalaisen asenteeseen ja huumoriin. Monesti hän käyttää myös satiiria. Hänen tämän päivän lausuntonsa ja kannanotonsa ovat valovuosien päässä 1980-luvun yritysjohtaja Isokallion silmitöntä kasvua ihannoivista mielipiteistä. Muutos on ollut melkoinen ja tuosta muutoksesta ovat voineet hänen kirjojensa ystävät nauttia.

Venttiili-Ville on romaani, missä kunnioitetaan rehellistä työtä ja yrittämistä. Kirjan jonkinlaisena mottona voi pitää romaanin päähenkilön ajatusta ” Kun teet kunnon tavaraa tarpeeseen, se myy itsensä ilman finanssikapitalisteja ja konsulttipellejä”. Pienen venttiilifirman toimitusjohtaja Ville Laine, yrittäjä toisessa polvessa, on jäänyt kesken kaiken leskeksi, kun Leena-vaimo kuolee yllättäin. Ville jää jotenkin tyhjän päälle. Hän on tottunut kertomaan omat ja yrityksensä murheet vaimolle ja sillä tavalla testannut ajatuksiaan ja ideoitaan. Jos ne ovat kelvanneet Leenalle, kelpaavat ne varmasti muillekin, Ville on tottunut ajattelemaan. Asiat voi kuvitteellisesti nytkin kertoa Leenalle sinne jonnekin mutta vastauksen saaminen on epävarmaa.

Onneksi on olemassa tyttärenpoika Valtteri, jonka kanssa Ville voi puuhata yhtä ja toista. Voi vaikkapa rakentaa talon pihalla virtaavaan pieneen puroon padon ja siihen putken. Putken päähän voi asentaa venttiilin, millä padon pinnankorkeutta voi säätää. Eikä pato ilman vesiratasta ole mitään. Senkin Ville ja Valtteri yhdessä rakentavat. Padon yläpuolisesta altaasta tulee ajateltua suurempi, joten siihen pitää laittaa kaloja kasvamaan. Kalat pitää tietysti onkia ja paistaa, joten pitää rakentaa myös nuotiopaikka ja siihen penkit ja katos ja... Tuntuu siltä, ettei isoisän ja tyttärenpojan rakentamiselle tule loppua ollenkaan.

Romaanin lukemisesta tulee hyvälle mielelle ja alkaa ajatella, ettei kaikkea sittenkään ole menetetty loputtoman ahneuden alttarille.

Juha Pikkarainen

Koska Venttiili-Ville on koulutukseltaan insinööri, miettii hän myös tarkemmin venttiiliä, jonka prototyypin hän rakentaa Valtterin vesiratasta varten. Venttiilin läpi virtaavan veden määrää pitää tietysti pystyä säätämään nykyaikaisella tavalla kännykällä tai läppärillä mistä ja koska tahansa. Ja miksi ei sellaisia venttiilejä voisi tarjota myyntiinkin maailmalle? Ja voisihan sellaisen venttilin läpi virrata myös kaasua, jota ainakin naapurimaassa Venäjällä tiettävästi karkaa runsaasti ohi valtion kirjanpidon. Myös Venäjän presidentti Putin saa vihiä Venttiili-Villen kromatusta venttiilistä, millä virtaavan kaasun määrää voidaan mitata ja säätää.

Kalle Isokallio on kirjoittanut leppoisan romaanin, johon sisältyy myös nykymaailman villin hötörahan kritiikkiä. Villen tyttären lääkäripuoliso hurahtaa löysään rahaan, irtisanoutuu kunnollisesta ylilääkärin virastaan ja menee mukaan yksityiseen lääkärifirmaan. Köyhtyvät kunnat ovat oivallinen rahastuksen kohde, missä kunnon supliikkimies voisi tehdä tilin. Komean alun jälkeen vävypoika kokee kuitenkin mahalaskun, mistä appiukko hänet pelastaa työterveyslääkäriksi laajenevaan venttiilifirmaansa. Pitäähän Valtterin isällä olla töitä.

Kalle Isokallion Venttiili-Ville on helppolukuinen romaani, missä on paljon tavallisen ihmisen tervettä ihmettelyä maailmanmenosta. Romaanissa yritys  noudattaa normaalielämän lakeja ja toimintatapoja, eivätkä kvartaalit hetkauta sitä ja sen työntekijöitä yhtään mihinkään, toisin kuin niin monissa muissa yrityksissä. Jotenkin romaanin lukemisesta tulee hyvälle mielelle ja alkaa ajatella, ettei kaikkea sittenkään ole menetetty loputtoman ahneuden alttarille.