YK: Syyrian sisällissota muuttumassa uskonsodaksi

Syyrian sisällissota on yhä enemmän uskonryhmien valtakamppailua, kertoo YK-raportti. Tämä on johtanut yhä laajempiin sotarikoksiin.

Ulkomaat

Syyrian sisällissota on muuttumassa yhä enenevässä määrin uskonryhmien väliseksi taisteluksi. YK:n ihmisoikeustutkijat ovat julkistaneet raporttinsa Syyrian tapahtumista.

Vastakkain ovat islamin kaksi ryhmittymää. Hallituksen joukot edustavat shiiamuslimeihin kuuluvia alaviitteja, jotka ovat Syyriassa vähemmistönä. Kapinalliset taas ovat pääosin sunnimuslimeja.

Syyrian hallitus saa tukea Lähi-idän muilta shiialaisilta voimilta, Iranilta, Libanonissa toimivalta Hizbollah-liikkeeltä, sekä mahdollisesti myös Irakin shiioilta.

Kapinallisia tukevat eräät Persianlahden maat, ja heidän joukkoihinsa virtaa myös taistelijoita ulkomailta. Kapinallisten rinnalla toimii myös al-Qaidan Syyrian sisarjärjestö, onhan al-Qaida sunnimuslimien järjestö.

YK-raportin mukaan sodan molempien osapuolten toiminta on muuttunut väkivaltaisemmaksi ja vähemmän ennustettavaksi. Tästä seuraa, että kansainvälistä oikeutta rikotaan yhä laajemmin.

Raportissa moititaan erityisesti Syyrian hallitusta kohtuuttomuuksista asuinalueisiin kohdistuvissa ilmapommituksissa.

Syyrian al-Qaida voimistuu

Terroristijärjestö al-Qaidan syyrialainen sisarjärjestö al-Nusran rintama on vahvistumassa maan pohjoisosassa. Järjestön sanotaan pitävän hallussaan alueita Aleppon ja Idlibin seuduilla.

Al-Nusran rintama on ottanut vastuun lukuisista pommi-iskuista, joiden joukossa on myös itsemurhaiskuja. Esimerkiksi marraskuussa ryhmä sanoo tehneensä yhden päivän aikana 45 iskua Damaskoksessa, Deraassa, Hamassa ja Homsissa. Yhden itsemurhaiskun kerrotaan surmanneen 60 ihmistä.

Al-Nusran tavoitteena on islamilaisen kalifaatin palauttaminen Lähi-itään.

Useimmat syyrialaiset eivät jaa al-Nusran ajatuksia. Maan kristityt, alaviitit ja maltilliset sunnit pelkäävät järjestön yrittävän muuttaa Syyrian hallinnon Taliban-tyyppiseksi hirmuvallaksi.

Syyrian kurdit ovat jo joutuneet rajuihin yhteenottoihin al-Nusran kanssa Irakin rajalla. Aleppossa kurdit ovat linnoittaneet asuinalueitaan estääkseen al-Nusran pääsyn niihin.

Järjestön johdosta ei ole tarkkaa tietoa. Eräänä ehdokkaana on mainittu Abu Muhammed al-Golani, mystinen hahmo, jonka kansallisuuskaan ei ole tiedossa.

Kaikkiaan al-Nusralla arvioidaan olevan taistelijoita muutamia tuhansia.

Lähteet: Reuters, AFP