Tutkimus: Väkivalta ei selity yhdellä geenillä

Väkivaltaisuuden taustalta ei löydy kaiken selittävää yksittäistä geenivirhettä, selviää laajasta tutkimushankkeesta.

Kotimaa
Kaksi varjokuvaa, joista toisella on käsi nyrkissä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Väkivaltaisuuden taustalta ei löydy kaiken selittävää yksittäistä geenivirhettä, selviää laajasta tutkimushankkeesta.

Muun muassa Itä-Suomen yliopisto on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään väkivaltarikollisuuteen altistavien geenivirheiden merkitystä. Mukana ovat myös Helsingin yliopisto, Tukholman Karoliininen instituutti, Rikosseuraamuslaitos ja Iso-Britanniassa toimiva geenitutkimuslaitos Sanger Institute.

Väkivaltarikollisuuden taustalla on jo aiemmin arveltu olevan geenivirheitä. Itä-Suomen yliopiston professori Jari Tiihosen mukaan myös nyt tehtävässä tutkimuksessa on löydetty viitteitä väkivaltageeneistä. Ne eivät kuitenkaan selitä kuin pienen osan väkivaltarikoksista.

- On olemassa paljon eri geenejä, jotka kukin selittävät pienen siivun, maksimissaan muutaman prosentin kukin. Yhtä "väkivaltageeniä" ei löydy, Tiihonen sanoo.

Laajin tähän asti tehty tutkimus

Kaksi vuotta kestänyt tutkimus jatkuu vielä ja siinä selvitetään muun muassa sitä, mikä rooli on päihderiippuvuuteen ja yleiseen antisosiaalisuuteen altistavilla geenivirheillä.

Professori Jari Tiihosen mukaan tutkimus on laajin maailmassa tähän asti tehty selvitys geenivirheiden ja väkivaltarikollisuuden yhteydestä. Ensimmäisiä julkaisuja laajasta yhteistutkimuksesta on odotettavissa vuoden 2013 aikana.

Tutkimuksessa saaduista alustavista havainnoista kertoi ensimmäisenä Itä-Suomen yliopiston sidosryhmälehti Saima.