Jos terät ovat ruvella ja kantit rutussa, apu kyllä löytyy

Aikainen talvi on herättänyt suksien ja luistimien omistajat huollattamaan välineensä. Jonoja suksihuoltoon ja luistinten teroitukseen on jo, vaikka ruuhka-aika on vasta edessäpäin.

Kotimaa
Luistimen teroitusta
Luistimen teroitustaSari Ursin / Yle

Vanhatkin sukset kannattaa huollattaa, vaikka niiden naarmuinen pohja näyttäisikin omaan silmään hävettävän pahalta. Ammattilaisen käsissä suksen pohja saadaan puhtaaksi ja paremmin voiteita vastaanottavaksi.

- Suksien pohjat kannattaisi hioa kerran vuodessa, jotta ne saadaan toimimaan ja synkkaamaan voiteiden kanssa. Suksi kestää reilusti yli toistakymmentä hiontakertaa, kun puhutaan samoista hiontaprofiileista. Jos pohjissa on suurempia vaurioita, niitä ei edes kannata yrittää poistaa hiomalla. Nykyään on erittäin korkealaatuisia paikkausmenetelmiä, millä suksen pohja pystytään entraamaan. Siitä tulee melkein uuden veroinen, ehkä pientä pigmenttieroa on havaittavissa, kertoo Tuomas Jähi Savon Suksistudiolta Mikkelistä.

Lumi on pistänyt vipinää kinttuihin. Eipä tässä ole pahemmin ehtinyt jalka maahan tavoittaa.

Tuomas Jähi

Maastohiihtosuksi kulkee huollon aikana kolmen koneen läpi.

- Ensin se syväpuhdistetaan geelivoiteella alipainekaapissa. Seuraavaksi suksi menee oikaisuhiontaan ja se kuvioidaan. Sen jälkeen suksi menee takaisin alipainekaappiin, jossa se kuivataan ja puhdistetaan lämmössä ja alipaineessa. Sukseen laitetaan erittäin rasvaiset, kulutuskestävät pohjustusvoiteet ja lopuksi suksi pääsee taas pötköttelemään alipainekaappiin saamaan lämpö- ja painehoitoa. Lopputuloksena tulee uusi pinta, kuvailee prosessia Tuomas Jähi.

Voitelussa käytetään liian kuumaa rautaa

Tyypillisin vika huoltoon tulevissa suksissa on, että niiden pohjat on voideltu ja poltettu loppuun.

- Suksen pinta on poltettu kiinni ja siitä on tullut hyvin lasinen, joka ei ota voidetta vastaan eikä pidä siitä kiinni. Parin kilometrin hiihtämisen jälkeen tuollaisissa pohjissa ei ole enää yhtään voidetta jäljellä. Pohjiin tulee niin voimakas imupinta, että suksi ei yksinkertaisesti mene eteenpäin. Silloin suksi vaatii hiomisen. Se oikaistaan, kuoritaan ja kuvioidaan uudestaan, sanoo Jähi.

Sukset huollossa
Murtsikat suksihuollossa.Sari Ursin / Yle

Suurin syy suksen pohjan palamiseen on liian kuuma rauta ja liian vähäinen siklaaminen ja harjaaminen.

- Voidekertymät alkavat myöhemmin lasittua. Myös suksen varastointi kesän yli vaikuttaa. Matkan varrella on siis monta muuttujaa, huomauttaa Jähi.

Murtsikkasuksen huoltoon on hyvä varata pari vuorokautta. Alppisuksien huoltoon menee kolme, neljä päivää.

Aikainen lumen tulo on pitänyt suksihuoltajan kiireisenä.

- Lumi on pistänyt vipinää kinttuihin. Eipä tässä ole pahemmin ehtinyt jalka maahan tavoittaa, nauraa Jähi.

Luistimet jonottavat teroitusta

Mikko Ihonen Mikkelin Intersportista teroittaa luistimia myymälän takahuoneessa. Luistimia onkin jonossa jo kassikaupalla, vaikka varsinainen ruuhkahuippu on vielä edessä.

- Luistimia on riittänyt teroitettavaksi ihan kiitettävästi. Vielä ei ruuhkahuippua ole ollut, vaan asiakas saa luistimensa takaisin parin päivän sisään. Ruuhka-aikaan odotusaika saattaa olla jopa viisi vuorokautta, sanoo Ihonen.

Teroitettavaksi tuotavien luistimien kunto on hyvin vaihteleva. Jotkut luistimet näyttävät siltä, että niillä olisi juostu maraton asvaltilla. Toisista taas huomaa, että niitä teroitetaan useinkin ja niillä ollaan pelkästään jäällä.

Jotkut luistimet näyttävät siltä, että niillä olisi juostu maraton asvaltilla.

Mikko Ihonen

- Kaunoluistimiin ja hokkareihin pätee normaaliteroitus. Kaunareiden terä on leveämpi ja niihin on tehtävissä erillisellä koneella sädeteroitus.

Ensiksi Ihonen katsoo, että luistimen terä on suora. Jos siinä on syviä uria, kannattaa miettiä, lähteekö niitä poistamaan laikalla.

- Ei ole mitään järkeä lähteä ottamaan puoltatoista milliä terästä pois, jos siinä on vaikka yksi pieni ura. Terä teroitetaan useilla kevyillä, pienillä painalluksilla ja vedoilla laikkaa vasten. Välillä tutkitaan, onko terä kohtuullisen terävä. Lopputulos tarkistetaan kynnen laidalla. Kynnestä pitää jäädä helposti terään tavaraa, silloin se on tarpeeksi terävä, kertoo Ihonen.

Henkilökohtainen profiili hokkariin

Profiilikoneessa hokkariin saa haluamansa profiilin eli luistimen terän keskiosaan tehdään tasainen osuus. Lyhyemmällä profiililla luistin on ketterämpi ja notkeampi luistella ja pidemmällä pelataan enemmän jääpallopuolella. Profiili tehdään luistelijan painon mukaan.

Luistin profiilikoneessa
Luistin profiilikoneessa.Sari Ursin / Yle

- Meidän tarvitsee vain mitata luistimen keskikohta ja ilmoittaa koneelle, kuinka pitkä tasainen osa halutaan luistimen terään. Jos luistelija painaa 70 kiloa, profiili tehdään noin seitsemän sentin mittaiseksi. Luistelijan mukaan profiili voidaan laittaa joko hieman luistimen etu- tai takaosaan, riippuen puolustaako vai hyökkääkö.

Käyttäjä voi vaikuttaa hyvin paljon luistimen terän ikään.

- Pahinta luistimelle on, että kävellään sillä asvaltilla tai jollakin hiekkapinnalla tai metallikynnysten yli. Silloin terää joutuu teroittamaan syvemmälle eli tavallaan kuluttamaan terää turhaan. Luistimeen voi toki laittaa myös uudet terät.

Mikko Ihosen mukaan luistinta pystyy teroittamaan vuosien ajan. Terien rakenne tosin vaihtelee. Toisia materiaaleja joutuu työstämään pitkään, että ne saa teräviksi. Keskimäärin teroitukseen menee kymmenen minuuttia, pahimmat terät vievät parikymmentä minuuttia.