Putin harmittelee USA:n Magnitski-lakia

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi myös, että spekulointi hänen terveydentilastaan hyödyttää vain poliittisia vastustajia. Putin pitää parhaillaan vuosittaista lehdistötilaisuuttaan.

Ulkomaat
Vladimir Putin puhuu pöydän takaa lehdistölle.
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu kolmannen kautensa ensimmäisessä suuressa lehdistötilaisuudessa.Natalia Kolesnikova / AFP / Lehtikuva

Venäjän presidentti Vladimir Putin on harmissaan Yhdysvalloissa kongressissa hyväksytystä niin sanotusta Magnitski-laista, joka estää joidenkin venäläisten pääsyn Yhdysvaltoihin.

- Tämä tietysti myrkyttää suhteitamme, hän sanoi vuosittaisessa lehdistötilaisuudessaan.

Venäjän parlamentin alahuone duuma antoi keskiviikkona vastatoimena Magnitski-laille hyväksyntänsä Yhdysvaltoja koskevaan adoptiokieltoon. Alustavan kiellon mukaan venäläislapsia ei enää annettaisi adoptoitavaksi Yhdysvaltoihin. Se vaatii vielä kolmannen käsittelyn duumassa, hyväksynnän parlamentin ylähuoneessa sekä Putinin allekirjoituksen.

Putin antoi ymmärtää kannattavansa vastatoimea.

- Ymmärrän, että se on tunnepitoinen vastaus duumalta, mutta mielestäni se on tarkoituksenmukainen vastaus, Putin sanoi.

Putin kuitenkin huomautti, ettei ole vielä nähnyt tekstiä eikä sen yksityiskohtia. Hän sanoi tekevänsä päätöksensä vasta sen jälkeen.

"Hyödyttää vain poliittisia vastustajia"

Putin sivusi myös terveydentilaansa. Putinin mukaan spekuloinnit hänen terveydentilastaan palvelevat vain poliittisten vastustajien tarkoitusperiä.

- Se hyödyttää vain poliittisia vastustajia, jotka yrittävät kyseenalaistaa viranomaisten laillisuuden ja tehokkuuden, hän sanoo.

Putin myös viittasi siihen, että huonoja uutisia hänen terveydentilastaan ei kannata odotella.

- Voin antaa perinteisen vastauksen terveyskysymykseen: turha odottaa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP