Jeesus-lapsi mukana armeijan joulussa

Puolustusvoimien jouluperinteissä korostuu perinteinen kristillinen joulun vietto. Armeijan hengenmiehet eivät ole kirkon, vaan valtion palkkalistoilla.

Kotimaa
Sotilaspastori Risto Kaakkinen ja kenttäpiispa Pekka Särkiö seisovat joulukuusen edessä.
Heikki Ahonen / Yle

Hämeen rykmentin Hennalan varuskunta hiljenee joulun ajaksi. Lähes kaikki varusmiehet ja suuri osa henkilökuntaa on joulun lomilla. Varuskunnassa joulua viettävät ainoastaan viranomaisten virka-apuosastot.

Varuskunnan jouluperinteisiin kuuluu torstainen joulukirkko ja perjantainen kauneimpien joululaulujen konsertti sekä hartaus sotilaskodissa. Hennalan sotilaskoti ei ole perinteinen ruokalatila.

Sotilaspastori Risto Kaakinen kertoo, että rakennus on alun perin rakennettu kirkoksi. Vanhaan venäläiseen varuskuntaan haluttiin 1900-luvun alussa kirkko parhaalle paikalle. Sodan ja Suomen itsenäistymisen melskeissä kirkkorakennusta ei kuitenkaan koskaan ehditty vihkiä käyttöönsä.

- Muutaman kerran vuodessa tämä rakennus palvelee, sanoisinko, alkuperäisessä käytössään, Risto Kaakinen iloitsee.

Armeijan omat papit

Puolustusvoimien papisto ei ole kirkon palveluksessa, vaan valtion palkkalistoilla. Kenttäpiispa Pekka Särkiö sanoo, että hengellisten tarpeiden täyttäminen on jokaisen perusoikeus.

- Kun kerran valtio käskee miehiä palvelukseen, niin heille pitää taata perusoikeudet. Syöminenkin on perusoikeus ja se järjestetään varuskunnissa. Niin myös hengellisiin tilaisuuksiin ja hengelliseen palveluun osallistuminen.

Kun kerran valtio käskee miehiä palvelukseen, niin heille pitää taata perusoikeudet.

Pekka Särkiö

Kenttäpiispan vierailulla Kaunialan sotavammasairaalassa on puolustusvoimissa pitkät perinteet. Pekka Särkiökin pitää jouluaattoaamuna hartauden sotaveteraaneillemme. Sen jälkeen on vuorossa jouluhartaus Hietaniemen hautausmaalla Mannerheimin haudan vierellä.

- Siellä on kunniavartiossa neljä kenraalia ja soittokunta soittaa jouluvirsiä, kertoo Särkiö.

Jouluaattona Lahden Hennalassa tarjoillaan joululounas ja varusmiehet saavat lahjapakettinsa. Myös sotilaspastori Kaakinen käy tervehtimässä paikallaolijoita ja toivottamassa hyvää joulua.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus