Sotilaskotisisar on talkoissa joulunakin

Kajaanilainen Riitta Laatikainen on tehnyt vapaaehtoistyötä 25 vuotta yhdessä Suomen suurimmista varuskunnista. Kainuun Prikaatin varusmiehet tykkäävät, kun mummotkin ovat metsässä.

Kotimaa
Riitta Laatikainen on sotilaskotisisar.
Hanne Kinnunen / Yle

Sotilaskotisisaret huolehtivat varuskunnissa varusmiesten ja kertausharjoituksissa käyvien viihtyvyydestä ja hyvinvointia edistävistä palveluista. Kajaanilainen Riitta Laatikainen on ollut sotilaskotisisarena neljännesvuosisadan, ja sanoo parhaan palkan talkootöistä olevan henkisellä puolella.

Toinen toistaan tukee siellä, ja sotilaskotisisarille tullaan helposti juttelemaan ja kuulumisia vaihdetaan.

Riitta Laatikainen

- Kun menemme myyntiauton kanssa maastoon leirille tai harjoituksiin, niin varusmiehen kiitollisuus merkitsee paljon. Olemme porukalla vähän kylmissään siellä, ja kun saamme varusmiehelle myytyä kahvin ja munkin, niin on hyvä mieli itselläkin.

Laatikainen sanoo varusmiesten olevan sosiaalisia, ainakin maastoharjoituksissa.

- Toinen toistaan tukee siellä, ja sotilaskotisisarille tullaan helposti juttelemaan ja kuulumisia vaihdetaan. Pojat ja tytöt kertovat usein, mistä ovat kotoisin ja opiskeluista puhutaan. Armeijan jälkeinen elämä mietityttää nuoria usein, Laatikainen paljastaa.

Ystävän kautta sotilaskotisisartoimintaan

Riitta Laatikainen kertoo ystävän houkutelleen liittymään sotilaskotisisariin.

- Ei sitten tarvinnut paljon houkutella enää kun innostuin. Olen ollut toiminnassa hyvin aktiivisesti mukana johtokunnassa, Vuosangassa ja Rovajärvellä olen kulkenut harjoituksissa ja leireillä myös iltakeikoilla.

Varusmiehet sanovat, että mummotkin ovat metsässä mukavia.

Riitta Laatikainen

Maastossa Laatikainen kulkee leirien ja harjoitusten aikaan mielellään.

- Varusmiehet sanovat, että mummotkin ovat metsässä mukavia, Laatikainen nauraa.

Joulun aikaan on talkoille tarvetta

Työkseen Laatikainen hoitaa vanhuksia ja vaikka joulunpyhinä riittää palkkatyötäkin, on sotilaskotisisar talkootyössä joulupäivänä.

- Sotilaskodissa tarjoamme kiinni oleville varusmiehille joulukahvit ja -herkut, ja yhdessäoloa. Olen jopa lämpimät halitkin saanut joulupäivänä.

Olen jopa lämpimät halitkin saanut joulupäivänä.

Riitta Laatikainen

Laatikainen korostaa, että ilman sotilaskotisisarien vapaaehtoistyötä olisivat sotilaskodin palvelut niin kalliita, ettei varusmiesten rahat riittäisi niiden ostamiseen.

- Varusmiehet arvostavat vapaaehtoisia sotilaskotisisaria, jotka antavat omaa aikaansa ja jaksavat sotilaskotityössä käydä.

Sotilaskotisisarilla on kiirettä jo ennen joulua, kun varuskunta järjestää leirejä maastossa ja sotilaskodissa on tapahtumia. Uudet kiireet odottavat Laatikaista vuodenvaihteen jälkeen.

- 7.1.2013 tulevat uudet varusmiehet ja pian sen jälkeen on heidän kotiväen päivä.