Atria sulkee viimeisenkin osaston Kuopiosta – "surutyö on jo tehty"

Pitkäaikainen suurtyöllistäjä Atria lakkauttaa viimeisenkin tuotanto-osastonsa Kuopiossa. Pääluottamusmies sanoo työntekijöiden katsovan jo eteenpäin.

Kuva: YLE / Antti Karhunen

Atria lopettaa kestomakkaratuotantonsa Kuopiossa syksyllä 2013. Yhtiö siirtää tuotannon Tanskaan. Työt loppuvat yhteensä 18 henkilöltä. Heille yhtiö tarjoaa mahdollisuutta siirtyä muihin yksiköihin.

Tuotannon keskittämisestä Atria arvioi saavansa noin 300 000 euron vuosittaiset säästöt.

Päätös merkitsee sitä, että Atrian tuotanto loppuu Kuopiossa kokonaan ensi syksynä. Yhtiö on jo aiemmin ilmoittanut lopettavansa naudanteurastuksen. Kuopioon jää vielä muutama tekniikan työntekijä sekä kauppa.

Pääluottamusmies Kari Salminen kertoo, että viimeiset naudat on tarkoitus teurastaa Kuopiossa joulukuun 28:s päivä. Viimeiset lihanleikkaukset tehdään joko 30:s päivä joulukuuta tai tammikuun toinen päivä.

Viimeisen kahden vuoden aikana Atrian työntekijämäärä on vähentynyt 80:llä. Teurastamopuolella on vielä jäljellä runsaat 60 vakituista ja parikymmentä määräaikaista työntekijää.

Suuresta työllistäjästä saattohoitoon

Atria on ollut Kuopiossa suuri työllistäjä vuosikymmenien ajan. Pääluottamusmies Kari Salminen muistelee, että esimerkiksi 1980-luvun alussa yhtiöllä oli kaupungissa yli 700 työntekijää.

1980-luvun puolivälissä yhtiö lakkautti eineskeittiön. Sikateurastukset lopetettiin vuonna 2006 ja kun myös nautateurastuksista ilmoitettiin, työntekijät tiesivät, että tuotantoa ei jää.

- Osasto kerrallaan on ajettu alas, että ei tämä yllätys ole ollut kenellekään. Ei sitä yhden makkaratehtaan takia ruveta säilyttämään, Salminen sanoo.

Pääluottamusmiehen mukaan työntekijät ovat ehtineet totuttautua tilanteeseen ja osaavat jo katsoa eteenpäin. Salminen itse jatkaa työtä Atrian palveluksessa Kauhajoella, samoin kymmenkunta muuta kuopiolaista. Ihmisiä on siirtynyt vähitellen myös opiskelemaan ja muihin töihin.

- Surutyö on jo tehty eikä me mahdeta tälle mitään, ihan sama miten paljon jurnuttaa. Minusta Atria on ollut hyvä työnantaja ja minua houkuttaa lähteä katsomaan, millaista on tehdä työtä täysin uudessa tehtaassa, Salminen sanoo.