1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruoat

Hyytelöstä muikkuun, juureksista tuulihattuun - on herkkujen aika

Yle Etelä-Savo keräsi vuodenvaihteen juhlakauteen muutaman perinteentuoksuisen, mutta silti uuden reseptin. Tervetuloa pöytään, jossa on tarjolla punajuurihyytelöä, savuporohyytelöä, sinihomejuustokastiketta, haukiherkkua, muikkusardiineja, maksapasteijaa, juuresgratiini ja tuulihattuja.

ruoat
Marjashotti avaa makunystyrät.
Marjashotti avaa makunystyrät.Satu Haapanen / Yle

Riitta-Leena Jantusen reseptit:

Punajuurihyytelö

(10 annosta)

  • 400 g punajuuria
  • etikkaa
  • sokeria
  • 3-4 liivatelehteä
  • 3 dl kasvislientä
  1. Keitä punajuuret kypsiksi, kuori, raasta, mausta etikalla ja sokerilla maun mukaan. Voit käyttää myös etikkapunajuuria, jolloin mausteeksi vain sokeria maun mukaan.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja lisää kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet.
  3. Pane punajuuriraaste kylmällä vedellä kasteltuun vuokaan, kaada liemi päälle.
  4. Tarkista maku ja anna hyytyä yön yli.
  5. Kasta vuoka nopeasti kuumassa vedessä ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille ja koristele.

Raikas vaihtoehto perinteiselle rosollille joulupöydässä.

Savuporohyytelö

  • 3 liivatelehteä
  • 50 g purjoa
  • 100 g kylmäsavuporoa
  • 200 g raejuustoa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 dl hienonnettua persiljaa
  • 2 dl kuohukermaa

Koristeluun: persiljaa, puolukoita tai karpaloita, kylmäsavuporoviipaleita taiteltuna.

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  2. Huuhdo purjo huolella ja leikkaa hyvin ohuiksi paloiksi.
  3. Leikkaa savuporo hyvin pieniksi kuutioiksi.
  4. Yhdistä purjo, liha, raejuusto, pippuri ja persilja.
  5. Lisää seokseen tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä liotetut liivatelehdet.
  6. Sekoita lopuksi varoen joukkoon vaahdoksi vatkattu kerma.
  7. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun rengasvuokaan.

Hyydytä kylmässä vähintään 5 tuntia tai yön yli.

Kasta vuoka nopeasti kuumaan veteen, kumoa tarjoiluvadille ja koristele.

Sinihomejuustokastike

  • kermaviiliä
  • sinihomejuustomuruja maun mukaan
  • hiukan sokeria
  • hiukan sinappia
  • ripaus cayennepippuria
  • hienonnettua tilliä tai persiljaa
  1. Sekoita kaikki aineet keskenään.
  2. Anna kastikkeen hiukan aikaa tekeytyä ja makujen tasaantua.

Sopii tarjottavaksi myös kalaruokien kastikkeena.

Sirkka Ilosen reseptit:

Muikkusardiinit

  • 1 kg pienehköjä muikkuja (kymmensenttisiä)
  • suolaa
  • ketsuppia
  • 1/2 dl öljyä
  1. Muikut perataan ja laitetaan uunivuokaan. Päälle suolaa ja ketsuppia. Lopuksi vuoka kruunataan liruttelemalla päälle ja väleihin öljyä.
  2. Vuoka asetetaan 175-asteiseen uuniin vähäksi aikaa, sitten lämpöä pudotetaan ja vuokaa haudutetaan 100-125-asteisessa uunissa 3-4 tuntia tai jopa yön yli.

Pitkässäkään haudutuksessa kalat eivät hajoa, mutta ruodot pehmenevät.

Haukiherkku

  • 500-600 g:n hauki (filettä n. 300 g)
  • 2 pienehköä punasipulia
  • 1 rkl hienoa merisuolaa
  • 1 tl hienoa sokeria
  • 10 valkopippuria rouhittuna
  • 10 mustapippuria rouhittuna
  • 2 rkl öljyä
  • 1 nippu (n. 1 dl) tilliä
  1. Pakasta haukifileitä 1-2 vrk. Leikkaa jäisenä ohuiksi siivuiksi. Murskaa pippurit. Sekoita suola, sokeri ja pippurit keskenään ja lisää kalafileiden joukkoon.
  2. Lisää pieneksi silputut punasipulit, öljy sekä tilli kalaseokseen.
  3. Sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Maistuu ruisleivän ja erityisesti jouluisen mallasleivän kera.

Heikkilän maksapasteija

  • 300 g naudan tai sian maksaa
  • 1 1/2 dl korppujauhoja
  • 1 1/2 dl kermaa
  • 50 g voita
  • 2 rkl anjovislientä
  • 2 munaa
  • 1 rkl hienoa sipulisilppua
  • 1/2 tl suolaa
  • valkopippuria, inkivääriä, meiramia.

Ohuita silavaviipaleita (tai pekoniviipaleita) vuoan vuoraukseen.

  1. Munat ja kerma vatkataan ja siihen sekoitetaan muut aineet paitsi maksa ja voisula. Sekoitetaan hyvin. Maksaan lisätään kermaseos ja viimeisenä jäähtynyt voisula.
  2. Pitkänomainen vuoka vuorataan silavaviipaleilla tai pekoniviipaleilla ja maksapasteijaseos kaadetaan siihen. Myös päälle ohuita silavaviipaleita.
  3. Vuoka peitetään foliolla tai voipaperilla ja kypsennetään uunissa vesihauteessa tunnin ajan.

Arttu Pylkkäsen resepti:

Juuresgratiini

  • 1 kg palsternakkaa kuorittuna
  • 1 kg porkkanaa kuorittuna
  • 0,5 kg kypsää perunaa
  • 0,5 kg maa-artisokkaa kuorittuna
  • 1/2 punttia lehtipersiljaa
  • 1 litra kermaa
  • suola, jauhettu maustepippuri, timjami
  1. Viipaloi palsternakka, porkkana, peruna ja maa-artisokka noin 1 cm viipaleiksi. Hienonna lehtipersilja ja timjami.
  2. Kasaa viipaleet kerroksittain vuokaan. Joka väliin vähän suolaa, maustepippuria ja timjamia.
  3. Kaada viimeiseksi kerma pintaan niin, että se valuu joka paikkaan.
  4. Kypsennä uunissa 160 asteessa noin 1 tunti ja nauti.

Liisa Tiihosen resepti:

Tuulihatut

  • 6 dl vettä
  • 200 g voita
  • 220 g vehnäjauhoja
  • 5 munaa

Vesi ja voi kattilaan, kiehauta ja ota pois kuumalta levyltä.

  1. Lisää koko jauhomäärä kerralla kiehuvan kuumaan vesi-voi -seokseen. Vaivaa kuumaa taikinaa niin kauan, että se alkaa irrota astian reunoista.
  2. Laita taikina vatkauskulhoon, lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.
  3. Kaada taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille pellille pieniä taikinamöykkyjä. Voit nostella taikinaa pellille myös kahdella lusikalla. Annoksesta tulee kaksi pellillistä pienehköjä tuulihattuja.
  4. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Tarkkaile viimeisinä minuutteina, etteivät tuulihatut pala. Ala avaa uuninluukkua kesken paistumisen.

Halkaise valmiit, jäähtyneet tuulihatut ja täytä ne suolaisella tai makealla täytteellä. Suolaisiksi täytteiksi sopivat erilaiset maustetut tuorejuustot, savuporon ja tuorejuuston sekoitus tai savulohen ja smetanan sekoitus. Makeassa täytteessä toimivat hyvin kermavaahto tai kermavaahdon ja rahkan seos höystettynä marjoilla tai hedelmillä.

Lue seuraavaksi