Tinkimisperinne elää vahvana

Etelä-Karjalassa myyjät tietävät, että tinkiminen kuuluu kulttuuriin ja se on monelle oleellinen osa kaupankäyntiä. Kokeneet kaupan ammattilaiset tietävät, että tinkiminen on peliä ja pienikin jousto hinnassa voi sitoa asiakkaan myymälään.

Kotimaa
Kuvassa on suksien kärkiä kaupassa hintalappuineen.
YLE Keski-Pohjanmaa

Tinkimisperinne elää edelleen vahvana Etelä-Karjalassa vaikka kansanperinnettä uhkaavat tiukoille vedetyt tarjoushinnat. Esimerkiksi kodinkoneita ja viihde-eloktroniikkaa myyvässä Expert Lappeenranta -myymälässä tinkaajat ovat tuttu näky.

- Kaupanteko on aina pelin paikka. Vaikka kaikista tuotteista ei olekaan varaa tinkiä, niin ei meillä kuitenkaan ns. apteekin hintoja ole.

- Ihmiset ovat tottuneet siihen, että jotakin saa hinnasta pois, jatkaa Expert Lappeenranta -liikkeen myymäläpäällikkö Marko Kylliäinen.

Jälkeenpäin olen miettinyt, että menipä halvalla.

Marko Kylliäinen

Tinkimisen taito opitaan vanhemmilta

Lappeenrantalaisessa urheiluliikkeessä asioinut Aimo Rikkinen tinkasi juuri monojen hinnasta jokusen kympin pois.

- Tällaisissa ostoksissa tinkaan, missä pääsee keskustelemaan myyjän kanssa. Kyllä se kannattaa, kertoo Rikkinen.

UK Koskimies -urheiluliikkeen myymäläpäällikkö Juha Karhumäki ynnää, että noin neljännes asiakkaista tinkii. Myös edullisista tuotteista tingitään.

- Hinta tulee Etelä-Karjalassa aina keskusteluun. Tinkiminen opitaan vanhemmilta ja se on ihan mukava tapa.

- Tarkoituksemme on tehdä kauppaa ja olemme onnistuneita jos hyvä hinta löytyy. Tällaisella toiminnalla saamme asiakkaan sidottua liikkeeseen, se on valttimme kilpailussa ketjuja vastaan, perustelee Karhumäki.

Tinkimisen taitoa on vaikea opettaa

Eteläkarjalaiset ovat siis tinkijäkansaa, mutta miten se tehdään?

- Ei ole mitään yhtä keinoa, kaikki lähtee hyvästä myyjän ja asiakkaan välisestä suhteesta. Niinkin yksinkertainen asia, kuin kaunis hymy voi auttaa, vinkkaa UK Koskimiehen myymäläpäällikkö Juha Karhumäki.

Expert Lappeenranta -liikkeen myymäläpäällikkö Marko Kylliäinen paljastaa, että hän on joskus alentanut hintaa harmittavankin paljon.

- Jälkeenpäin olen miettinyt, että menipä halvalla. Kaikkia tarinoita käytetään tinkimisessä ja kaikkea voi toki kokeilla.