1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jämsä

Jämsän potilaat pian Pirkanmaalle

Jämsän ja Kuhmoisten sairaanhoitopiiri vaihtuu Pirkanmaahan vuoden alusta. Vaihtoon liittyviä käytännön asioita on valmisteltu koko vuosi. Käynnissä olevia hoitosuhteita ei siirtymävaiheen aikana katkaista.

Kuva: Ere Ek / Yle

Vuoden alusta potilaat ohjataan Jämsästä jatkohoitoon Jyväskylän sijaan Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Jämsässä muutos saa sekä kiitosta että kritiikkiä.

- Hyvältä se minusta tuntuu. Olen oikein tyytyväinen, koska minä pidän yliopistollista sairaalaa aina tehohoitopaikkana ja tutkimuspisteenä, toteaa Anita Kallioniemi.

Sirkka Huovilaa mietityttää pitkät matkat.

- Minusta tuo matka vaan tuplaantuu turhaan ja on paljon ihmisiä, jotka ei pääse omilla kuljetuksillaan kulkemaan. Minusta tuntuu, että tämä on hankala meille vanhuksille, Huovila sanoo.

Ensiapu säilyy edelleen Jämsässä

Kaikki ei kuitenkaan muutoksen myötä muutu. Ympärivuorokautinen ensiapu ja perustason erikoissairaanhoito säilyvät jatkossakin Jämsässä.

- Koska meillä on täällä Jämsässä Jokilaakson sairaala, jossa on 14 erikoispolikklinikkaa, niin meillä on peruserikoissairaanhoito täällä, kertoo Jämsän kaupungin hallintoylilääkäri Heimo Lajunen.

Jyväskylä ei ole poissuljettu suunta

Tehohoitoa vaativat potilaat ambulanssi vie tulevaisuudessa pääsääntöisesti Tampereelle, ellei Jyväskylän keskussairaala ole hätätapauksissa lähempänä.

- On selvää, että järjen käyttö on sallittua ja olen aivan varma, että sairaankuljetuksissa ymmärretään, että viivettä ei tehdä sillä, että ajetaan esimerkiksi sata kilometriä, jos Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on aivan lähellä.

Synnyttykset ja lastenpsykiatria jäävät nekin toistaiseksi Jyväskylään. Sairaanhoitopiirin vaihdos pyritään tekemään kaikille mahdollisimman helpoksi.

- Sairaanhoitopiirin vaihdoksen ei ole tarkoitus eikä se saa häiritä potilassuhteita, potilaiden hoidon jatkuvuutta eikä aiheuttaa mitään väkivaltaista siirtoa suuntaan tai toiseen. Näin ollen entiset potilassuhteet ja potilashoidot säilyvät edelleen Keski-Suomen sairaanhoitopiiririssä, vakuuttaa Lajunen.