Kirkkoherrat vaihtuvat pohjalaisseurakunnissa

Pohjalaisissa seurakunnissa on tapahtunut kirkkoherrojen sukupolvenvaihdos. Jopa kolmasosa on viime aikoina vaihtunut. Kirkkoherroja on jäänyt eläkkeelle, mutta muutama on myös lähtenyt muihin tehtäviin.

papit
Lakeuden Risti on Alvar Aallon suunnittelema.YLE/Pohjanmaa

Uusi johtajasukupolvi on ottanut kirkon tehtävät vastaan lukuisissa pohjalaisseurakunnissa. Piispa Simo Peura laskee, että kirkkoherra on vaihtunut Lapuan hiippakunnan alueella jopa lähes kolmasosasssa seurakunnista. Niinsanottujen suurten ikäpolvien papit ovat siirtyneet eläkkeelle. Peura arvioi, että seurakunnat tarvitsevat muutostilanteessa hiippakunnalta paljon tukea, jotta uudet viranhaltijat pääsevät tehtävissään vauhtiin.

- Kirkkoherrojen suuri vaihtuvuus on ehdottomasti kuluneen vuoden selkeästi isoin asia. Miltei kolmasosa tai ainakin neljäsosa kirkkoherroista on vaihtunut reilun puolentoista vuoden aikana. Se on iso asia ajatellen koko hiippakuntaa.

- Vanhat kirkkoherrat ovat pääsääntöisesti jääneet eläkkeelle. Sitten on muutama erikoistapaus, missä kirkkoherrat ovat siirtyneet muihin tehtäviin.

Piispa Simo Peura kertoo suurten ikäpolvien viranhaltijoiden tehneen työtään suurella sydämellä.

- Tapasin juuri eläkkeelle siirtyneitä pappeja ja huomasin jälleen kerran, miten suurella sydämellä he ovat vuosikymmeniä tehneet työtä antaen itsensä ja aikansa.

Vuonna 2013 Lapuan hiippakunta päättää tuomiokapitulin ja piispalan sijoituspaikasta. Lapuan rinnalla vahvana vaihtoehtona on Seinäjoki. Lapualla sijaitsevat rakennukset ovat suurten remonttien tarpeessa.

- Seurakuntien perustyön tukeminen on edelleen tärkein tehtävämme. Sijaintipaikasta päättäminen on ennen kaikkea toiminnallinen, suuri kysymys. Siitä näkökulmasta keskustelu varmasti jatkuu vuoden vaihteen jälkeen.

Hiippakuntavaltuusto keskustelee alkuvuodesta. Ratkaisujen aika on lopputalvesta tai alkukeväästä.