Ella ja kaverit syövät mysteerimöykkyjä

Välipäivien varma perhe-elokuva on tänä vuonna kotimainen. Timo Parvelan huikean suosion saaneeseen kirjasarjaan perustuva elokuva Ella ja kaverit saa ensi-iltansa 28. joulukuuta.

Ella ja kaverit taistelevat uudessa elokuvassa kyläkoulunsa puolesta. Kuva: Snapper Films Oy / Filmikamari

Välipäivien varma perhe-elokuva on tänä vuonna kotimainen. Timo Parvelan huikean suosion saaneeseen kirjasarjaan perustuva elokuva Ella ja kaverit saa ensi-iltansa 28. joulukuuta.

Ella ja kaverit -elokuva perustuu sarjan kolmanteentoista kirjaan Ella ja Äf Yksi. Elokuvan nimiosan esittäjä Freja Teijonsalo on lukenut melkein kaikki Ella -kirjat ja tietää, mikä Parvelan tekstissä on parasta:

- Ne on tosi hauskoja ja aina, kun tuli joku erikoisen hauska juttu, niin piti saada kertoa se jollekulle.

- Kun kuulin tästä elokuvasta ja siitä, että minut valittiin, olin ihan, että: jess! Taas tulee tällaisia mahdollisuuksia, kun tykkään todella paljon näyttelemisestä, hehkuttaa Teijonsalo.

- Olen ollut elokuvissa aikaisemmin avustajana. Tämä on ensimmäinen oikea leffaroolini.

Tuottelias ja suosittu kirjailija myös käsikirjoittaa

Finlandia-junior-palkittu Parvela on yksi Suomen suosituimmista lastenkirjailijoista. Ellan lisäksi Parvelan luomia hahmoja ovat mm. Ansa ja Oiva, Maukka ja Väykkä sekä Anna ja Antti. Ella-kirjoja on syntynyt jo 18 ja seuraava on hahmotelmana kirjailijan päässä. Hän on ollut myös mukana muokkaamassa kirjaa valkokankaalle sopivaksi.

Käsikirjoitustyökin on Parvelalle tuttua, sillä hänen kynästään on syntynyt aiemmin useita sovituksia sekä mm. TV2:n Taivaan tulet -sarjan käsikirjoituksia.

Ella -kirjojen hauskuus piilee paitsi hulvattomissa tapahtumissa myös lentävässä läpässä, jonka kääntäminen elokuvan kielelle onkin ollut haaste kertoo kirjailija, käsikirjoittaja Timo Parvela.

- Me olemme käyttäneet useampiakin ratkaisuja. Ensinnäkin elokuvassa on mukana Ellan kertojaääni. Sillä tuodaan kirjan maailmaa valkokankaalle.

- Ohjaaja Taneli Mustonen käytti oikeastaan koko viime kesän siihen, että hän treenasi lapsia. Heillä oli todella paljon harjoituksia ja he kävivät kaikki elokuvan kohtaukset läpi. Jos joku repliikeistä ei oikein luontunut lasten suuhun, muutimme sitä. Tällä tavalla olemme saaneet sujuvuutta aikaiseksi.

- Jonkun verran täytyy tietysti karsia. Elokuvassa on kuitenkin draama ja tarinan kaari korostuneemmin esillä, pohtii Parvela.

Kyläkoulu vaarassa, lapset rientävät hätiin

Ella ja kaverit taistelevat elokuvassa pienen kyläkoulunsa puolesta. Se kun uhkaa jäädä jyrän alle, kun kunta innostuu niljakkaan grynderin ideasta rakentaa alueelle formularata.

Ratkaisevaksi tekijäksi taistelussa nousevat mm. suuren keskuskoulun ruokalan tarjoamat, erehdyttävästi eineslihapullaa muistuttavat, mysteerimöykyt.

Sympaattista sähläriopettajaa esittävä Eero Milonoff nautti kuvauksissa nuorten kollegoidensa seurasta. Koekuvauksin valitut 10-11-vuotiaat näyttelijänalut jaksoivat hyvin pitkät työpäivät, sillä heille oli luotu mahdollisimman paineeton ilmapiiri. Ja, kun näyttelijäntyö lapsilla toimii, se toimii, tietää Milonoff:

- Kokemukseni on, että näytteleminen on nimenomaan läsnäoloa, täyttä läsnäoloa ja vuorovaikutusta. Ja, kun katsoi näiden lasten läsnäoloa eri tilanteissa, niin siinä sai myös omaan näyttelemiseensä ihan hirveästi. Eipä juuri paljon tarvinnut tehdä kuin heittäytyä siihen mukaan.

Poikia kannustettava lukemaan, sanoo Parvela

Lukukeskuksen puheenjohtajanakin toimiva Timo Parvela toivoo elokuvan innostavan lapsia myös lukemaan lisää. Lisäpotkua kaipaavat erityisesti pojat.

- Suomalaisten lasten lukutaito on ollut maailman mittakaavassa todella hyvä. Suunta on kuitenkin valitettavasti jo pitkään ollut alaspäin ja heikommin lukevista valtaosa on poikia, kertoo aiemmin opettajana työskennellyt Parvela.

- Asiaan kannattaisikin puuttua juuri nyt, sillä olemassa olevaa lukutaitoa on helpompi pitää yllä, kuin lähteä rakentamaan olemattoman päälle.

Kirjojen Ellalla ja hänen esittäjällään on kuitenkin jo sana hallussaan:

- Minäkin tykkään Ellan tavoin tosi paljon kirjoittamisesta. Lempiaineeni koulussa onkin äidinkieli, tunnustaa Freja Teijonsalo valloittavasti hymyillen.