1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Pekka Ervasti: Teille on tänään syntynyt budjetti!

Ennen lähtöään hyvin ansaitulle kuuden viikon joululomalle kansanedustajat hyväksyivät promillen muutokset valtion talousarvioon. Eikä siihen mennyt kuin kolme kuukautta!

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Budjettikäsittelyn finaaliviikolla eduskunnan kuppilassa istui kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk.) hilpeänä kuin avoauton kuljettaja räntäsateessa.

Puumala on aikoinaan laatinut yliopistollisen opinnäytteen eduskunnan budjettivallasta. Sittemmin hän on syventänyt akateemis-teoreettista näkökulmaa empiirisillä kenttätutkimuksilla kepun eduskuntaryhmän jäsenenä.

Puumalan lopputuleman voi kiteyttää lyhyeen: paljon melua tyhjästä. Kun pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus antoi ensi vuoden budjettiesityksen eduskunnalle viime syyskuussa, menojen loppusumma oli 54 093 000 000 euroa. Kolme kuukautta myöhemmin kaikissa valiokunnissa kirnuttu talousarvioesitys palasi tämän viikon alussa takaisin täysistuntoon hyväksyttäväksi. Loppusumma oli kasvanut 51 miljoonalla eurolla, eikä siitä enää viikon palautekeskustelussa ja maratonäänestyksissä muutettu desimaaliakaan.

Eduskunnan vaikutus budjettiin on samaa luokkaa kuin hyttysen eritteellä Itämereen - yksittäisen kansanedustajan vaikutus on jonkin verran vähäisempi.

Puumala arvelee, että kukaan tuskin huomaisi, jos hän pitäisi salissa budjettipuheen vaikkapa kymmenen vuoden takaa. Puheet ovat vuodesta vuoteen samanlaisia. Ei niillä olekaan tarkoitus vaikuttaa budjettiin. Ne on tarkoitettu kotikäyttöön, levitettäviksi kansanedustajan vaalipiirin lehteen ja edustajan omille nettisivuille.

Sen verran puheet vaihtuvat vaalikaudesta toiseen, että oppositiopuolueen noustessa vaalien jälkeen hallitukseen sen edustajat vaihtavat puheita oppositioon siirtyvän hallituspuolueen kansanedustajien kanssa. Oppositio arvostelee hallituksen talouslinjaa ja hallituspuolueen kansanedustajat puolustavat sitä.

Myös kansanedustajan nousu valtioneuvoston jäseneksi muuttaa budjettilaulujen sävellajia. Olleessaan kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Iiro Viinasen kuultiin kovalla äänellä vaativan lisää rahaa budjettiin vastaanpanemattomalla argumentilla: "Kyllä valtiolla rahaa riittää!"

Kun Viinasesta sitten tuli Esko Ahon (kesk.) porvarihallituksen valtiovarainministeri, köyhempää miestä oli vaikea Arkadianmäeltä löytää. Oli helpompi repiä gorillalta tulehtunut kulmahammas kuin saada Hänen Hirmuisuuttaan valtiovarainministeri Viinasta heruttamaan lisärahaa budjettiin.

Kyllä valtiolla rahaa riittää!

Tiukka kehysbudjetointilukitsee valtion menot jo kuukausia ennen kuin budjettiesitys edes tuodaan eduskuntaan. Ennen vanhaan hallituspuolueet sentään saivat käyttöönsä ns. joululahjarahoja. Ne olivat varoja, jotka kuuliaisimmat edustajat saivat holvata poliittisen tulevaisuutensa kannalta tärkeisiin siltarumpuhankkeisiin kotivaalipiirissä. Joskus hallitusrintamasta tihkui pennosia myös valikoiduille oppositioedustajille - jos nämä tukivat hallitusta jonkin määrätyn budjettilain kohdalla. Näin sai mm. kristillisten Esko Almgren valtion rahaa entisistä linnakundeista koostuvalle Konnakuorolle.

Valiokunnissa budjettikuri on yleensä kova. Kun mopo tänä vuonna karkasi valtiovarainvaliokunnan maa- ja metsätalousjaoksessa ja vallattomat kansanedustajat menivät ryöstämään luonnonsuojelutarkoituksiin varatusta Metso-ohjelmasta puoli miljoonaa euroa luomuruoan edistämiseen ja syrjäytyneiden nuorten auttamiseen, hallituspuolueiden ryhmyrit palauttivat vihreiden jyrkästä vaatimuksesta rahat takaisin metsänsuojeluun.

Vastaiskua ei tarvinnut kauan odottaa. Persujen Pentti Kettunen alkoi välittömästi kerätä nimiä aloitteeseen (siirryt toiseen palveluun), jolla UKK-kansallispuistosta erotettaisiin määräala yksinomaan "vihreiden eduskuntaryhmän käyttöön suurpetojen toimintoihin perehtymistä varten sekä lahopuissa ja muuallakin elävien koppakuoriaisten paimentamiseen".

Vaikka Puumalan mukaan budjettipuheet ovat vuodesta toiseen samaa liturgiaa, tunnetaso sentään vaihtelee. Kun Lapin punikki Esko-Juhani Tennilä aikoinaan syytti budjettidebatin yhteydessä Esko Almgrenia (krist.) valehtelusta, hän sai talon käytännön mukaisesti puhemiehen huomautuksen. Lieventävänä asianhaarana tosin pidettiin, että Tennilä oli oikeassa.

Eduskunta on kehittänyt vuosien saatossa budjettikäsittelyä niin, että yöistuntoja ei enää pidetä. Pikkutunneille kestäneet maratonväittelyt olivatkin raskaista paitsi kansanedustajille aivan erityisesti puhemiehille, jotka kolmestaan joutuivat roudaamaan koko hullunmyllyn turvallisesti finaaliin.

Suomen parlamentin pöytäkirjoihin on jäänyt ikuisiksi ajoiksi silloisen puhemiehen Jukka Mikkolan (sd.) viime henkäisy erään poikkeuksellisen äänekkään ja uuvuttavan yöistunnon aikana: "Myönnän enää neljä puheenvuoroa: edustajat Karjula, Huutola ja Kiljunen. Ja lopuksi Hyssälä!"

Pekka Ervasti
Kirjoittaja Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö