Yhdysvaltojen keskilännessä varoitetaan hengenvaarallisista lumimyrskyistä

Talven ensimmäinen lumimyrsky vaati kolme uhria ja sekoitti liikenteen Yhdysvaltojen keskilännessä. Joulun aikana monin paikoin liikenteeseen lähtö voi olla hengenvaarallista, varoittavat viranomaiset.

Ulkomaat
Lumen peittämä maatila Waupunissa, Wisconsinin osavaltiossa, 20. joulukuuta.
Lumen peittämä maatila Waupunissa, Wisconsinin osavaltiossa, 20. joulukuuta.Jeffrey Phelps / EPA

Ainakin kolme ihmistä on kuollut talven ensimmäisessä lumimyrskyssä Yhdysvaltain keskilännessä. Kaksi uhreista kuoli auto-onnettomuudessa Wisconsinissa ja yksi kuoli juututtuaan lumeen Utahissa.

Lunta satoi paikoin 30 senttiä osissa Wisconsinin, Iowan ja Minnesotan osavaltioita. Lumentulon takia teitä on katkennut ja lentoja on jouduttu perumaan. Myräkän ennustetaan jatkuvan ja vaikeuttavan joulunajan liikennettä. Lumikinokset ovat keskilännessä paikoin reilusti yli metrin korkeita.

Sääviranomaiset varoittavat olosuhteiden olevan hengenvaaralliset, mikäli autolija jää jumiin syrjäseudulla. Wisconsinin kuvernööri on julistanut osavaltioon hätätilan ja vaatinut pelastusviranomaisia valmistautumaan uuteen lumimyrskyyn.

Lumimyrskystä on varoitettu myös Nebraskan, Missourin ja Illinoisin osavaltioissa.

Kovassa tuulessa myös sähkönjakelussa on ollut ongelmia, kun puita on kaatunut voimalinjoille. Iowassa yli 40 000 taloutta ja yritystä oli myrskyn jälkeen ilman sähköä.

Tähän mennessä noin 150 lentoa on jouduttu perumaan ja lentoyhtiöt ovat varoittaneet, että lisää peruutuksia voi olla edessä.