Toimeentulotuet myöhässä isoissa kaupungeissa

Toimeentulotuet ovat myöhässä monissa isoissa kaupungeissa. Tukien maksamisista on tehty myös ennätysmäärä kanteluita aluehallintovirastoihin.

Kotimaa
Toimeentulotukihakemus.
Tiina Jutila / Yle

Toimeentulotukien maksaminen on viivästynyt isoista kaupungeista pahiten Tampereella. Tukien saajat ottavat yhteyttä kuntien sosiaaliasiamiehiin ja valittavat aluehallintovirastoihin.

- Tampereelta on tullut käsittelyyn tukien maksamisen viivästymisiin liittyviä kanteluita yli 30 tämän vuoden aikana. Se on aika paljon, sillä harvoin näin paljon tulee käsittelyyn samasta asiasta yhden kunnan alueelta, sanoo ylitarkastaja Juha Mieskolainen Länsi- ja Keski-Suomen aluehallintovirastosta.

Tampereelta viivästymisistä on valitettu myös eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tampereella toimeentulotukien maksaminen on ollut myöhässä jo viime keväästä lähtien.

- Loka-marraskuu on ollut pahin aika, silloin yli puolet hakemuksista on viivästynyt, sanoo Mieskolainen.

Aveista määräyksiä ja uhkasakkoja

Toimeentulotuki on viimesijainen sosiaalietuus silloin, kun muita tulonlähteitä ei ole. Lain mukaan tukipäätös pitää tehdä viimeistään seitsemässä arkipäivässä. Tampereella tuet ovat pahimmillaan olleet myöhässä kaksi viikkoa.

Tampere ei kuitenkaan ole ainoa, myöhästely on tavallista isoimmissa kaupungeissa. Länsi- ja Keski-Suomen aluehallintoviraston alueella huono tilanne on myös Vaasassa, Pirkkalassa ja Viitasaarella. Jyväskylä sai viime loppuvuodesta avilta määräyksen ja paransi tilannetta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta määräys lähti viime viikolla Kainuuseen. Espoossa tukien maksatus takkusi muutama vuosi sitten, nyt Vihti-Pusulan tilanne on ollut huono, samoin Vantaalla.

-Yhteydenottoja alkoi tulla sen jälkeen kun Vantaan säästöohjelma nähtävästi aiheutti sen, että toistakymmentä määräaikaista etuuskäsittelijää toimeentulotuesta joutui lopettamaan, sanoo Vantaan sosiaaliasiamies Mikael Liukkonen.

Vantaasta on tullut valituksia Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, kun lähes puolet kaupungissa tehdyistä tukipäätöksistä on ylittänyt viikon määräajan. Aluehallintovirastot ovatkin aloittaneet valvontatoimet muun muassa Tampereella ja Vantaalla, näissä toimissa viimesijainen keino on uhkasakko.

Vantaan sosiaaliasiamiehen, Mikael Liukkosen mukaan avun tarvitsijat ihmettelevät, miksei lakia noudateta.

Taloustilanne ajaa toimeentuloluukulle

- Kun ihmisillä erääntyvät laskut, sähkölaskut ja on lääkärinajat varattu, nehän pitää ajallaan maksaa. Vuokrasuhteessa yksikin vuokranmaksun vivästyminen saattaa olla vuokrasuhteen purkuperuste, sanoo Vantaan sosiaaliasiamies Mikael Liukkonen.

Tampereen sosiaaliasiamies Taija Mehtonen taas arvioi, että heikentynyt taloustilanne ja irtisanomiset ovat lisänneet toimeentulotuen hakemuksia.

- Kyllä se on erittäin rankka tilanne eikä ole kiva joulu, jos rahaa ei ole ja kuitenkin olettaa, että sen tukipäätöksen saisi seitsemässä päivässä ja jos sitten rahaa ei tulekaan.

Korjaus klo 7.50: Jutusta on korjattu kohta, jossa lain sanotaan vaativan tukipäätöksen tekemistä viikossa. Tosiasiassa laissa puhutaan seitsemästä arkipäivästä.