Hyppää sisältöön

Turvallisuusneuvostolta lupa sotilasoperaatiolle Maliin

Länsi-Afrikan maat olivat pyytäneet lupaa sotilasoperaatiolle, jonka tavoitteena on palauttaa rauha islamistien valtaamaan Malin pohjoisosaan. Ennen operaatiota vaaditaan sekä sotilaallisia että poliittisia suunnitelmia.

YK:n turvallisuuneuvosto on myöntänyt valtuudet Länsi-Afrikan maiden sotilasoperaatiolle islamistikapinallisia vastaan Malin pohjoisosassa. Ranskan valmistelema päätöslauselma antaa joukoille vuoden mandaatin.

Turvallisuusneuvosto edellyttää Malin omien joukkojen kouluttamista ennen operaatiota. Lisäksi päätöslauselmassa painotetaan, että tilanteen rauhoittamiseksi on oltava sekä poliittinen että sotilaallinen suunnitelma. Vaatimuksena on myös sovinnon edistäminen eri poliittisten ryhmien välillä ja vaalien järjestäminen.

Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö Ecowas on valmistellut noin 3 300 sotilaan lähettämistä islamistikapinallisten valtaamille alueille. Joukoilla on lupa toimia yhdessä Malin joukkojen kanssa, mutta operaatio voidaan aloittaa vasta erilaisten ehtojen täytyttyä.

YK vaatii Malilta muun muassa poliittista suunnitelmaa siitä, kuinka perustuslaillinen järjestys palautetaan maahan. Lisäksi vaaditaan tarkkaa suunnitelmaa operaatiosta ennen kuin se voidaan aloittaa. YK:n rauhanturvatoiminnan johtaja Herve Ladsous arvioikin, että sotilasoperaatio alkaa vasta ensi syksynä.

Mali ajautui sekasortoiseen tilaan viime kevään sotilasvallankaappauksen jälkeen. Islamistit käyttivät tilannetta hyväkseen ja onnistuivat valtaamaan maan pohjoisosan.

Malin poliittinen tilanne on erittäin sekava. Sotilaat pakottivat Pääministeri Cheick Modibo Diarran eroamaan viime viikolla ja tämän jälkeen hänet pidätettiin. Uudeksi pääministeriksi nimitettiin Djanko Cissoko, joka on presidentin entinen avustaja.