Isät innoissaan isyysvapaiden uudistuksesta

Isyysvapaat muuttuvat ensi vuoden alusta alkaen. Jatkossa isän vapaat eivät enää vähennä äidin vapaita, ja isyysvapaiden käytöstä tulee joustavampaa.

Kotimaa
Vauva
YLE / Tuula Nyberg

Isyysvapaat uudistuvat 1.1.2013 alkaen. Isälle tarkoitettua vapaat voi pitää kaikkiaan noin 9 viikkoa, joista enintään 18 arkipäivää voi pitää samaan aikaan, kuin äiti saa äitys- tai vanhempainrahaa. Loput vapaista tulee käyttää ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta. Tähän asti isäkuukautta on voinut lykätä korkeintaan puoli vuotta.

- Meinasi vähän tulla kiire pitää vapaat, se pikkasen meinasi lipsahtaa ohi. Minulla jäi muutama päivä käyttämättä, koska aikaraja tuli vastaan, myöntää 2,5 vuotiaan lapsen isä Julius Viertola.

Hän pääsee nauttimaan isyysvapaiden uudistuksesta ensi vuonna, sillä toinen lapsi syntyy huhtikuussa.

- Lakimuutos on merkittävä, vaikka yksityiskohdiltaan aika pienet asiat muuttuvat. Se että isyysvapaita voi pitää harkinnanvaraisesti kahden vuoden aikana, helpottaa usean isän jäämistä kotiin, uskoo kahden lapsen isä Markus Forsell.

Toinen isyysvapaisiin tuleva muutos on se, että isän pitämät vapaat eivät enää vähennä äidin vapaita.

- Lasikatto on aiemmin ollut juuri isyysvapaiden ja isyyskuukauden välissä. Aiemmin äidin tuli luovuttaa 12 päivää vanhempainvapaata, jotta isä sai isäkuukauden. Tämä poistuu, ja isä voi nyt omana oikeutenaan pitää isyysvapaata.

Myös byrokratia Kelan suuntaan helpottuu, kun äidin etuudet eivät vähene.

Vanhemmuus on myös miesten laji

Molemmat miehet ovat tyytyväisiä siihen, miten yhteiskunta tukee isien mahdollisuuksia osallistua lapsen hoitoon ja arkeen. He uskovat, että isyysvapaiden suosion kasvaminen edellyttäisi kuitenkin asennemuutosta.

Se että isyysvapaita voi pitää harkinnanvaraisesti kahden vuoden aikana, helpottaa usean isän jäämistä kotiin.

Markus Forsell

- Jos me isät siinä odotusvaiheessa ymmärtäisimme, mitkä meidän mahdollisuutemme ovat ja mitä se isän ja lapsen suhde voi antaa miehelle ja koko perheelle, uskon että isätkin pitäisivät enemmän perhevapaita, pohtii Markus Forsell.

Julius Viertola uskoo, että isyys kaipaisi imagon kohotusta. Vanhat mallit istuvat tiukassa, ja osa edelleen kyseenalaistaa isän oikeuden jäädä kotiin lapsen kanssa.

- Vanhemmuudesta pitäisi saada miesten laji siinä missä naistenkin. Kokemusten jakamisen kautta sanaa eteenpäin, että kyllä se kannattaa!

Matematiikka ei kerro koko totuutta

Monissa kotitalouksissa laskeskellaan, että korkeammalla palkalla työskentelevän isän ei kannata jäädä hoitovapaalle. Markus Forsell kyseenalaistaa laskutavan.

- Jos oikeasti laskettaisiin viivan alle kaikki ne tuet, tukiprosentit ja muuta taloudellisesti vaikuttavat tekijät, ero saattaa olla vain 50-100 euroa, vaikka tuloissa olisi useamman satasen ero, huomauttaa Forsell.

Ihan sama, miten paljon ansionmenetyksiä tulee. Se on ainutkertaista - ei sitä pysty rahalla mittaamaan.

Julius Viertola

Ja loppujen lopuksi kyse on valinnoista.

- Monessa taloudessa matematiikka otetaan mukaan siihen hommaan, mutta henkilökohtaisesti koen, että se on sääli, toteaa Julius Viertola.

- Olin vuoden hoitovapaalla ensimmäisen lapsen kanssa eikä sitä voi millään rahalla korvata. Ihan sama, miten paljon ansionmenetyksiä tulee. Se on ainutkertaista - ei sitä pysty rahalla mittaamaan.