Kanerva ehdottaa valtiosopimuksia pohjoismaisen puolustusyhteistyön kivijalaksi

Hallitus ei ottanut turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossaan kantaa puolustusmenojen tasoon vuoden 2015 jälkeen. Puolustusvoimat oli toivonut selontekoon tällaista kirjausta.

politiikka

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) esittää pohjoismaiden välisiä valtiosopimuksia keskinäisen puolustusyhteistyön perustaksi.

Ulkoasiainvaliokuntaan kuuluvan Kanervan mukaan kansainvälisen yhteistyön lisääminen olisi osittainen vastaus puolustusvoimia uhkaavaan resurssipulaan.

Luonnollisimpana vaihtoehtona pidän ehdottamasti pohjoismaisen puolustusyhteistyön reipasta ja ehkäpä jopa radikaalia lisäämistä.

Ilkka Kanerva

- Luotettavimpana ja luonnollisimpana vaihtoehtona pidän ehdottamasti pohjoismaisen puolustusyhteistyön reipasta ja ehkäpä jopa radikaalia lisäämistä aina siihen saakka, että meidän tulisi harikita puolustusyhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa valtiossopimuspohjaisesti, Kanerva sanoi perjaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kanervan mukaan tämä takaisi sen, ettei yhteistyö jäisi pahimman mahdollisen uhan toteutuessa vain ystävyyden asteelle, vaan sopimus velvoittaisi yhteistyöhön.

Kanerva sanoo, että sopimukseen pitäisi pyrkiä ennen kaikkea Ruotsin kanssa, mutta ei näe syytä, miksi myös Norja ei voisi olla siinä mukana.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) pitää puolestaan naiivina ajatusta, että Nato-maat tekisivät sopimuksia Suomen kanssa.

- Lähinnä Ruotsi tulee kyseeseen, mutta uskon, että heille riittää tämä heidän solidaarisuuslausekkeensa. Minkäänlaista sopimusta he eivät tule meidän kanssa tekemään. Emmeköhän me jotain talvisodasta ole oppineet. 1930-luvulla vannottiin kovasti pohjoismaisen yhteistyön nimeen, mutta kun tosi paikka tulee niin kyllä meidän täytyy vain itseemme luottaa ja kehittää omia suorituskykyjämme, Niinistö sanoi.

Myös vihreiden kansanedustaja, niin ikään ulkoasiainvaliokunna jäsen, Pekka Haavisto suhtautui epäilevästi valtiosopimukseen

- Jos olisimme kriisissä tai sodassa ja meillä olisi vaikka yhteinen laivasto Ruotsin kanssa, niin pitäisi olla sopimus, miten sitä käytetään. Jos toinen maa säilyy puolueettomana ja toinen on mukana kriisissä, niin siitä ei kovin hyvää seuraa, Haavisto sanoi.