1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Texasilaiskoulua turvaavat aseistetut opettajat

Pienessä texasilaisessa Harroldin koulussa ei ole vartijoita. Koulu luottaa aseistettujen opettajien takaavan turvallisuuden.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Connecticutin joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua aseenkanto-oikeudesta kouluissa. Maassa on ainakin yksi koulu, jossa aseistettujen opettajien luotetaan tuovan turvaa.

- Meillä ei ole rahaa vartijaan, mutta tämä on parempi ratkaisu, sanoo koulutarkastaja David Thweatt.

Pienen Harroldin kunnan koulussa on satakunta oppilasta, henkilökuntaa viitisenkymmentä. Thweatt ei kerro, kuinka moni opettaja kantaa piilotettua asetta.

- Hyökkääjä voisi ampua vartijan, jolla on ase näkyvillä. Opettajillamme on koulutusta ja piilotetut aseet, he kykenevät suojelemaan lapsiamme.

Käytäntö voi levitä

Texasin lainsäädäntö mahdollistaa opettajien aseistautumisen, jos kunnan koululautakunta antaa luvan. Harrold teki asiasta päätöksen vuonna 2007. Asiaan vaikutti se, että lähin poliisiasema on puolen tunnin ajomatkan päässä.

Aseistettujen opettajien pitää hankkia koulutus, joka valmentaa toimintaan kriisitilanteissa.

- Mielestäni on hienoa, että asiaan koulutetut opettajat kantavat asetta. Tietenkin vihaan sitä, että tähän on jouduttu, sanoo CaRae Reinisch, jonka lapset käyvät Harroldissa koulua.

Monessa muussakin texasilaiskoulussa on aseistettuja opettajia, kertoo Thweatt. Osavaltion kouluviranomaiset eivät kuitenkaan vahvista asiaa. Thweattin mukaan syynä on se, että muut koulut pelkäävät kielteistä julkisuutta. Aserajoituksia ajava järjestö Brady Center to Prevent Gun Violence sanoo, että Harrold on USA:n ainoa koulu, jossa on aseistettuja opettajia.

Koululaista opettajien aseet eivät vaivaa.

- En ole miettinyt asiaa pitkään aikaan. Nytkin sen toi mieleen juuri se, mitä tapahtui Connecticutissa, sanoo 17-vuotias oppilas Matt Templeton.

Texasin kaltainen lainsäädäntö, joka periaatteessa mahdollistaa opettajien aseistautumisen, on voimassa myös seitsemässä muussa osavaltiossa. Lisäksi ainakin viidessä osavaltiossa harkitaan vastaavan lainsäädännön laittamista vireille.

"Hulluutta"

Aserajoituksia vaativat toimijat ovat luonnollisesti kauhuissaan. Aseistettujen hyökkääjien turvallinen pysäyttäminen ei ole helppoa edes ammattilaisille. Elokuussa Empire State Buildingissa sattuneessa ammuskelussa yhdeksän sivullista haavoittui poliisin luodeista tai niiden kimmoikkeista.

- Aiotteko vaatia koulussa 6-vuotiaita opettavilta sitä, että heidän pitää toimia, jos kouluun hyökätään, kysyy Coalition to Stop Gun Violence -järjestön tiedottaja Ladd Everitt.

Kysymys on ainakin Michiganin osavaltion kuvernööri Rick Snyderin mielestä hyvä. Snyder käytti tällä viikolla veto-oikeuttaan aseenkannon kouluissa, kirkoissa ja päiväkodeissa sallivan lakiesityksen lykkäämiseen. Hän totesi, että asia vaatii vielä huolellista harkintaa.

Aserajoitusaktiivien mielestä kysymys kouluhenkilökunnan aseistamisesta ohjaa kouluampumiskeskustelua vaaralliselle sivuraiteelle.

Asemyönteisessä Texasissa linja on toinen. Kuvernööri Rick Perry on Connecticutin ampumisten jälkeen todennut, että piilotetun aseen kantamiseen oikeutettujen pitäisi saada kantaa asetta kaikilla julkisilla paikoilla.

Texasilaisesa Harroldin koulussa aiotaan tulevaisuudessakin luottaa aseistettuihin opettajiin.

- Pelkkä sen toivominen, että tragediaa ei tapahdu ei riitä, sanoo koulutarkastaja David Thweatt.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi